Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Energie-expert Luc Pauwels: "We staarden naar elke kernreactor die stilviel, maar keken niet naar andere reactoren"

vr 10 dec. - 7:27

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) diende vorige week haar rapport over kerncentrales in. Niet alle regeringspartners konden zich vinden in dat rapport.
Luc Pauwels

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) diende vorige week haar rapport over kerncentrales in. 'Gascentrales zouden de bevoorrading kunnen opvangen bij het sluiten van de kerncentrales', was het besluit in dat rapport. Niet alle regeringspartners konden zich vinden in dat rapport en dus besloot premier Alexander De Croo (Open VLD) het dossier in handen te nemen en zelf contact op te nemen met energiebedrijf Engie. Zij schreven in een brief dat het onmogelijk is om de kerncentrales open te houden.

"Omgekocht"

Maar opnieuw waren er regeringsleden niet akkoord, waaronder MR-voorzitter George-Louis Bouchez. Hij claimt dat de verlenging wel kan als er een aantal wetten worden aangepast en dat zouden ze als meerderheid kunnen doen. Hij zegt ook dat Engie er alleen maar voordeel bij heeft om de kerncentrales te sluiten, omdat ze subsidies krijgen voor gascentrales. Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever volgt de denkpiste van George-Louis Bouchez en claimde zelfs "dat minister Van der Straeten Engie omgekocht heeft".

Premier De Croo blijft achter zijn minister staan: "de gascentrales zullen ons door de kernuitstap moeten loodsen, ongeacht of er nog twee kerncentrales openblijven of niet".

Betrouwbaarheid gascentrales

Energie-expert Luc Pauwels vertelt in 'De Ochtend' meer over de betrouwbaarheid van onze huidige gascentrales. Gascentrales blijken meer stil te vallen dan kernreactoren. "Ik pleit schuldig als het lijkt die kerncentrales altijd stil lagen, terwijl de gascentrales meer pannes kregen te verwerken", vertelt hij. "We zaten met z'n allen te staren naar elke kernreactor die stilviel, maar vergaten ondertussen te kijken naar andere reactoren zoals gasreactoren die ook al eens een panne kregen."

Voldoende voorraad?

"In 2018 kregen we een enorme stresstest toen alle kerncentrales uit lagen en gascentrales moesten inspringen. We zijn daar uit geraakt, maar de prijzen zijn toen wel enorm gestegen, met tientallen procenten. Het heeft tot 2019 geduurd voor die prijzen weer op een normaal niveau zaten."

Waar gascentrales meer of minder kunnen draaien, werken kerncentrales steeds op eenzelfde snelheid. Het is net door die flexibiliteit van de gascentrales dat er daar meer pannes zijn: "We hebben 5% meer gascentrales nodig om aan de betrouwbaarheid van de kerncentrales", zegt Pauwels.

Luister naar het gesprek met Energie-expert Luc Pauwels

Bron: De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet