Energiefactuur 50 euro duurder

20 december 2016
Jonge gezinnen zullen in 2017 gemiddeld 50 euro meer moeten betalen voor hun energiefactuur. “De toegenomen kosten moeten aan de burger doorgerekend worden," zegt VREG-directeur Dirk Van Evercooren.

Vanaf 1 januari 2017 zullen gezinnen en kleine kmo’s 50 euro per jaar meer betalen aan distributietarieven voor hun elektriciteit. Aardgas zal jaarlijks acht euro duurder worden.

De kosten vloeien voort uit de stijgende distributietarieven. Die bestaan uit de kosten voor het aanleggen en onderhouden van elektriciteits-en aardgasnetten en de kosten die vloeien uit overheidsmaatregeligen van de Vlaamse Regering. Denk maar aan het opkopen van groene stromen en warmtekrachtcertificaten, het uitreiken van premies van isolaties en huishoudtoestellen. Vooral het laatste weegt zwaar op de energiefactuur.

Grote bedrijven zullen minder betalen voor hun elektriciteit. "Dat is een voorstel van de distributienetwerkbeheerders. Zolang de voorstellen binnen de methodologie en conform het inkomensplafond blijven, moeten wij de beslissingen goedkeuren."

Van Evercooren ziet nog geen verontrustende escalatie van de sociale gevolgen van de stijgende energiefactuur maar merkt op dat "de rekening zwaar begint te worden voor jonge gezinnen."