"Energienetwerk voer voor Vlaams niveau"

27 september 2016
Wouter Van Besien, fractieleider voor Groen in de Antwerpse gemeenteraad en Vlaams Parlementslid, vindt dat de Vlaamse regering het hele Eandis-dossier naar zich toe moet trekken. Volgende week zouden de Vlaamse gemeenten die aandeelhouder zijn van de distributienetbeheerder de Chinese investering normaal gezien goedkeuren op een algemene vergadering.
Gisteravond hebben verschillende gemeenteraden gestemd over de deal om 14 procent van de Eandis-aandelen aan het Chinese staatsbedrijf State Grid te verkopen. De deal is erg controversieel, zeker nadat gisteravond een brief is opgedoken waarin wordt opgeroepen tot omzichtigheid in verband met State Grid.

Dit overstijgt het gemeentelijke niveau, vindt Wouter Van Besien. "Wij zijn eigenlijk van in het begin zeer kritisch geweest over het feit dat heel dit energienetwerk zo versnipperd georganiseerd is. Hier zijn nu meer dan 200 gemeenteraden die dat moeten gaan bediscussiëren. Het zou eigenlijk veel logischer zijn dat je een energienetwerk op Vlaams niveau uitwerkt en dat je daar de democratische controle en het publieke debat voert in het parlement."

"Nu is dat zeer versnipperd", vindt Van Besien. "Dat debat moet nu gevoerd worden door mensen in gemeenteraden die voor dit soort bovenlokale, zeer technische dossiers naar de partijhoofdkwartieren kijken om te zeggen wat moeten we hier rond stemmen."

In de Antwerpse gemeenteraad is de Eandis-deal gisteravond nipt goedgekeurd. Opmerkelijk: oud-minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) stemde tegen. In Oostende, waar huidig minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) voorzitter van de gemeenteraad is, was de deal al goedgekeurd, maar heeft de coalitie van SP.A, Open VLD en CD&V verhinderd dat er opnieuw zou over worden gestemd.

Bron © deredactie.be

Herbeluister het interview in De Ochtend: