Engeland test 40-plussers op Alzheimer

8 maart 2016
Op je veertigste naar de dokter voor een alzheimertest. In Engeland vinden ze dat een goed idee. Dokters starten er met een pilootproject waarbij ze gesprekken voeren over de levensstijl van patiënten.

Er zijn aanwijzingen dat een goede levensstijl de kansen op dementie kan beperken. Daarom starten dokters in Engeland een pilootproject waarin mensen vanaf 40 jaar getest worden op dementie. Een gesprek over de risico's kan mensen van middelbare leeftijd helpen om hun levensstijl aan te passen, zo menen ze daar.

Sebastiaan Engelborghs, hoogleraar neurowetenschappen aan de universiteit Antwerpen, is niet helemaal akkoord. "Het is goed bedoeld, maar het project is niet gebaseerd op wetenschappelijke evidentie."

Er zijn volgens Engelborghs serieuze aanwijzingen dat een gezond leven de eerste symptomen van dementie met 2 of 3 jaar kan uitstellen, "maar dat zijn zeer recente bevindingen. Het wordt afwachten of dit zinvol is."

"Een hele bevolking screenen op dementie is op dit moment gewoon niet aan de orde", zegt Engelborghs. "Er zijn onvoldoende instrumenten om het risico op Alzheimer of dementie vroegtijdig in te schatten en we hebben onvoldoende middelen om dat risico naar de beneden te halen."

Foto © Getty Images

Radio 1 Select