“Enkel tijd is eerlijk verdeeld in de wereld”

5 december 2016
De tijd vliegt, maar als het van auteur Kris Van Steenberge afhangt, moeten we daar niet te veel over wanhopen. “Tijd die in economische ogen verloren is, is voor veel mensen onwaarschijnlijk gewonnen”, zegt de schrijver. Een wijze les die hij opdeed op vakantie op Kreta.

Een trein die vijf minuten te laat is, is bij ons al rap een bron van ergernis. In Kreta wordt er gemoedelijk gereageerd op een bus die een halve dag langer over zijn traject doet. Dat mocht Van Steenberge aan den lijve ondervinden toen zijn bus vast kwam te zitten na een hevige regenbui.

Geen paniek

“Om te beginnen was er niet echt paniek. Er werd wat gepraat en gemompeld, meer niet,” zegt Van Steenberge. Iedereen wist goed wat te doen. “De kinderen gooiden hun rugzak af en begonnen te spelen op de helling. De vrouwen zetten zich neer in het gras en begonnen te breien. En de mannen gingen aan de voorkant van de bus staan en staken een sigaret op, waaronder ik ook.”

Na een aantal mislukte pogingen om de bus te bevrijden, lukt het ze uiteindelijk om achteruit rijdend weg te geraken en via een omweg van vier uur de bestemming te bereiken. “En niemand heeft zich geërgerd!”

Geef je over aan tijd die anders loopt dan gepland

Moraal van het verhaal: “Tijd is het enige dat eerlijk verdeeld is in de wereld, we hebben allemaal 24 uur. Durf je over te geven aan tijd die anders loopt dan gepland, aan verveling”, aldus Van Steenberge.