Enkele Griekse boeren houden infrastructuurproject van 45 miljard tegen

24 februari 2018
Fotograaf Ad Nuis maakte in Azerbeidzjan foto’s van de grootste oliepijpleiding ter wereld: de Baku-Tbilisi-Ceyhan-leiding of BTC. Hij ontdekte dat het project voor de pijpleiding van Azerbeidzjan naar West-Europa stilligt. De oorzaak is het verzet van een paar Griekse boeren in het Griekse dorpje Filippi.

In de loop van tien jaar is fotograaf Ad Nuis 15 keer naar Azerbeidjan afgereisd om de BTC-pijpleiding te fotograferen. "Het lijken gewone buizen maar naast en rond die pijpleiding wonen natuurlijk mensen." Het zijn de verhalen van de mensen naast die pijpleiding die Nuis gefotografeerd heeft. "Zo ben ik erachter gekomen dat Azerbeidzjan één van de meest repressieve regimes ter wereld is. Naar het Westen toe profileert Azerbeidzjan zich als een moderne maatschappij via sport, kunst en het Eurovisiesongfestival. Aan de andere kant is het regime zeer fundamenteel. Het land heeft een uitgesproken dictatuur én heeft veel geld. Dat geld komt voornamelijk van olie en gas dat door die pijpleiding richting ons land komt", vertelt de Nederlandse fotograaf in "Interne Keuken". 

Onverzettelijke Griekse boeren

Het is niet de bedoeling dat de BTC-pijpleiding stopt aan de grens van Azerbeidzjan. Het plan is om een pijpleiding van Azerbeidzjan naar West-Europa aan te leggen. Het gaat om het allergrootste Europese infrastuctuurproject met een prijskaartje van 45 miljard euro. Maar de aanleg van die pijpleiding loopt noodgedwongen dood in een Noord-Grieks dorpje: Filippi. Een aantal Griekse boeren in het dorp verzet zich tegen de aanleg van de pijpleiding. Ze hebben het bouwproject van een consortium van oliemaatschappijen stilgelegd. 

Rechtszaak

Hoe kunnen enkele boeren zo'n groot project stoppen? Nuis legt uit: "Griekenland is de oudste democratie. Die Griekse boeren denken na; ze willen geen onteigening van hun grond want dan moeten ze verhuizen en wordt hun familie ontworteld. Bovendien zouden ze 25 jaar lang hun inkomen verliezen. Het geld dat die boeren aangeboden krijgen is aardig maar ze beseffen dat ze helemaal opnieuw moeten beginnen als ze uit Filippi vertrekken. Daarom hebben ze de hak in het zand gezet en gezegd: 'leg de pijplijn gewoon om de bergen heen'." Over de hele kwestie loopt nu een rechtszaak bij het Hooggerechtshof in Athene. 

Riskeren wij door die koppige boeren eigenlijk zonder gas te vallen als de pijpleiding er niet komt? "Nee want die pijplijn zal er komen, desnoods links of rechts onder de bergen heen", meent Nuis.

Bekijk hier het multimediaproject 'Oil & Paradise' van Ad Nuis.

Lees ook

Lijst van artikels