“Enkele uren na de bevalling voelde ik al dat het niet klopte”

11 oktober 2016
“Dit is niet het gevoel dat ik moet hebben” dacht Katrien Vanpeer enkele uren nadat haar dochtertje Lily was geboren. Nochtans was haar zwangerschap heel goed verlopen, en was het kindje heel erg gewenst. Een dappere getuigenis in Hautekiet.

Bij haar vrienden en familieleden staat Katrien bekend als flapuit. Ze had nooit eerder psychische problemen, en geen aanleg voor depressie. Wel is ze van nature een beetje een piekeraar.

Dat uitgerekend zij het slachtoffer zou worden van een postnatale depressie had ze nooit gedacht, want tijdens haar zwangerschap leefde ze op een roze wolk. En er is ook niemand die je ervoor waarschuwt. Maar al heel snel na de geboorte van haar kindje wist ze dat het niet ok zat.

Katrien kreeg heel veel steun van haar omgeving. En gelukkig was er de huisarts die haar snel doorstuurde naar psychiatrisch centrum Bethanië in Zoersel. “Eerst was ik er in dagopname, maar na een tijdje kwam er een punt dat ik besefte dat het me niet lukte. Toen ben ik volledig opgenomen”.

Vandaag is Katrien weer de oude. Haar dochtertje heeft er niet veel van gemerkt. “Ze heeft tijdens de opname zelfs heel veel aandacht van me gekregen”.

Het is de Week van de Geestelijke Gezondheidszorg. En daarom deelt Kind & Gezin rompertjes uit met daarop “Ik <hartje> mama. Ze hoeft niet perfect te zijn”. Want 1 op 6 vrouwen heeft een postnatale depressie.

Kind & Gezin wil het taboe van postnatale depressie doorbreken door te laten zien dat het prille moeder- en vaderschap niet steeds van een leien dakje loopt. Door tijdige herkenning van signalen en steun van anderen vermindert de kans op een postnatale depressie.