Enkele verdachten opgepakt voor moord op man in Beveren, parket kan homohaat als motief voorlopig niet bevestigen

8 maart 2021
Radio 2
In het onderzoek naar de dood van de 42-jarige man van wie het lichaam zaterdag gevonden werd in een park in Beveren, zijn drie verdachten opgepakt op verdenking van moord. Dat werd vernomen bij het parket van Oost-Vlaanderen, dat nog niet kan bevestigen dat er sprake was van gaybashing of extreme homohaat. Het motief wordt onderzocht en alle pistes liggen momenteel nog open, zegt het parket. De verdachten zouden alle drie minderjarig zijn.

Afgelopen weekend werd een 42-jarige man uit Sint-Niklaas dood aangetroffen in een buurtparkje in Beveren. De man was zwaar toegetakeld en alles wijst erop dat hij met geweld om het leven gebracht werd. Hij zou mogelijk het slachtoffer geworden zijn van gaybashing, zo werd aan onze redactie bevestigd uit goede bron, maar dat kan het parket niet bevestigen. Het motief wordt onderzocht.

Enkele verdachten zijn reeds opgepakt op verdenking van moord en worden momenteel verhoord. Dat heeft het parket van Oost-Vlaanderen laten weten. Het zou gaan om 3 minderjarigen.

Het slachtoffer werd afgelopen weekend via een datingapp voor homoseksuelen benaderd, en in de val gelokt. Nietsvermoedend trok hij naar de plaats van afspraak, waar hij werd opgewacht en zwaar werd toegetakeld door een drietal jonge daders.

Als het om gaybashing gaat, dan is de man voor zover bekend het tweede dodelijke slachtoffer van homohaat in ons land in de recente geschiedenis. In 2012 werd Ihsane Jarfi in Luik vermoord door vier mannen omdat hij homo was.

Geweld tegen holebi's en transgenders neemt niet echt toe, volgens Wim Raes, voorzitter van VZW TISZO, een holebi- en transgenderrechten­vereniging uit het Waasland, waarbinnen het slachtoffer ook actief was. "Het is altijd een sluipend gif geweest in onze maatschappij. Zowel fysiek als verbaal geweld (tegen de lgbtq-gemeenschap, red.) is altijd zichtbaar geweest."

"Afschuw en verbijstering"

Burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) van Beveren reageert "met afschuw en verbijstering" op de zaak. "Ik hoop dat dat soort praktijken zich nooit meer voordoet. De daders moeten opgepakt worden en streng gestraft worden, zodat zulke feiten nooit meer gebeuren."

Het slachtoffer zou via een datingapp naar het park gelokt zijn door drie daders. "Over de inhoud van het dossier kan ik niets zeggen, maar ik wil wel een oproep doen om mensen die ingaan op dat soort datingapps om voorzichtigheid aan de dag te leggen", zegt Van de Vijver.

Ook premier Alexander De Croo (Open VLD) reageert geschokt op het incident. "Ik ben zwaar geschokt door de extreme homohaat in Beveren. Dit is echt verschrikkelijk", klinkt het. "Justitie moet nu zijn werk doen. Maar laat één ding duidelijk zijn: we zullen in ons land dit geweld nooit aanvaarden."

"Sluipend gif in onze maatschappij"

Ook Wim Raes reageerde in 'De Ochtend'. Hij is voorzitter van VZW T-IS-ZO, een holebi- en transgenderrechtenvereniging uit het Waasland. "Dit nieuws is bijzonder hard aangekomen. Het is altijd een sluipend gif geweest in onze maatschappij."

Beluister het gesprek met Wim Raes in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Lees ook: