“Er is een deal”: akkoord in Amerika over steunpakket van 2.000 miljard

25 maart 2020
© VRT (Geert Van Hoeymissen)
Na vijf dagen onderhandelen, is er rond 6 uur vanmorgen (1 u plaatselijke tijd) een akkoord bereikt over het steunpakket dat de Amerikaanse economie door de coronacrisis moet loodsen. Ongeveer 2.000 miljard wordt vrijgemaakt. “Een enorm bedrag, ongeveer één tiende van de totale Amerikaanse economie”, zegt Amerikacorrespondent Björn Soenens.

“Er is nu toch een akkoord gesloten tussen het Witte Huis en de leiders in de Senaat”, vertelt Soenens. “Het moet nu nog worden goedgekeurd door beide huizen, maar dat zou geen probleem meer mogen zijn.

Er was grote discussie over een pakket van 500 miljard aan leningen en leengaranties voor het bedrijfsleven, staten en steden, waar geen voorwaarden aan werden verbonden. Dat werd door de Democraten gezien als een ‘blanco cheque’ voor het bedrijfsleven. Daar is heftig over gediscussieerd, en nu zijn er meer garanties ingebouwd voor werknemers en om toezicht te houden op wat er gebeurt met die 500 miljard.”

“Het is nooit eerder vertoond, zo’n bedrag, maar de omstandigheden zijn dan ook dramatisch. De hele economie is stilgevallen, miljoenen mensen zijn al naar huis gestuurd en werkloos geworden”, aldus Soenens.

Beluister het gesprek met Björn Soenens in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'