Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

"Er is een logische verklaring voor mijn gevoelens"

do 1 nov. - 10:18

Kristien Taelman ontdekte veertien jaar geleden dat ze hoogsensitief is. “Het was een typische aha-erlebnis. Er was een logische verklaring voor mijn gevoelens en ik was niet alleen”, vertelt ze in 'De Ochtend'.
“Ik heb het vooral eerst zelf moeten aanvaarden. In die tijd was hoogsensitiviteit niet gekend en niemand wil een outcast zijn”, aldus Kristien

“Ik heb het vooral eerst zelf moeten aanvaarden. In die tijd was hoogsensitiviteit niet gekend en niemand wil een outcast zijn”, aldus Kristien. De term ‘hoogsensitiviteit’ wordt ook nog maar heel recent courant gebruikt. Het woord werd pas echt bekend toen psychotherapeute Elaine Aron in 1996 haar boek ‘Hoog Sensitieve Personen’ uitbracht. En dat was een doorbraak want de voorbije jaren was er bijzonder weinig informatie beschikbaar.

“De informatie die ik vond was vaak zeer spiritueel, onvolledig en zeer beperkt terwijl ik op zoek naar iets aanwijsbaars, wetenschappelijke informatie”, vertelt Kristien. Erkenning en herkenning zijn dus broodnodig.

We zijn een soort van computer waar tien tabbladen openstaan en vijf zware programma’s draaien

Hoogsensitieven zijn een pak ontvankelijker voor depressie en burn-out. Daarom is het belangrijk dat we de kenmerken niet zomaar negeren. “We zijn een soort van computer waar tien tabbladen openstaan en vijf zware programma’s draaien. Op een bepaald moment zegt de computer stop, crasht hij en moet hij resetten”, aldus Kristien.

Wie hoogsensitief is gaat ook 10 tot 100 keer meer prikkels opnemen en veel dieper verwerken. “Als iemand naast mij een zwaar parfum aanheeft is het voor mij al heel moeilijk om na te denken”. Wanneer er zoveel informatie binnen sijpelt leef je zonder filter, zoals Fleur van Groningen het verwoord heeft.

Als iemand naast mij een zwaar parfum aanheeft is het voor mij al heel moeilijk om na te denken

Doe toch eens normaal

Kristien coacht sinds een jaar mensen met hetzelfde probleem. Daar merkt ze dat er nog steeds een taboe rond het onderwerp heerst. “Ik zie in de praktijk dat het grootste probleem bij hoogsensitieven de eigenwaarde is. Als men constant zegt “doe normaal, je bent zo anders, doe niet zo emotioneel’ dan is dat niet echt bevorderlijk voor de eigenwaarde”.

Ook in het bedrijfsleven heerst er volgens Kristien nog een probleem. “Er zijn veel mensen die zeggen dat het aanstellerij is”. Ze neemt af en toe contact op met bedrijven om te kijken of ze hun hoogsensitieve werknemers kan ondersteunen. “Tot hier toe zijn er weinig die daar voor openstaan. Vaak denken ze dat het nogal zweverig is”.

Hoogsensitiviteit kan ook een verrijking zijn

Jammer, want hoogsensitieve werknemers kunnen een meerwaarde voor bedrijf zijn. “Ze kunnen makkelijk verbanden leggen, goed vooruitdenken en zijn vaak zeer betekenisvol in een functie waar pionierschap en creatief denken zeer belangrijk zijn”, vertelt ze. Op die manier is hoogsensitiviteit ook een verrijking. Kleine aanpassingen zoals je werknemer af en toe eens in een aparte ruimte laten zitten kunnen al veel betekenen.

“Hoogsensitiviteit is wetenschappelijk bewezen. Het is er. Ervaar het niet als iets vreemd want 15 tot 20 procent heeft het. En dat is ok”, besluit Kristien.

Bron: De Ochtend

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet