Is er een zwembad in de koninklijke serres?

28 april 2016
Paul De Knop, afscheidnemend rector van de VUB, vraagt het zich af. Tijdens een bezoek aan de serres dacht hij alleszins een blauwe schim te zien. Toen hij aan de begeleiding vroeg wat het was, kreeg hij heel droog de bevestiging dat het een zwembad was. Wij zochten iets meer informatie op.

Het paleis wil zelf niet communiceren over privézaken van de koninklijke familie. Maar er is gelukkig altijd plan B, in de vorm van royaltywatcher Brigitte Balfoort. Zij heeft niet alleen weet van het zwembad. Ze heeft er ook verhalen over.

"Het zwembad zou, volgens de paar mensen die het zagen, prachtig zijn. Het hoort ook echt bij de serres. Er groeien dus heel wat tropische planten. Het is met andere woorden een tropisch zwemparadijs avant la lettre," vertelt Brigitte.

"Oorspronkelijk is het gebouwd als een kerk. Daarom heet het ook 'de ijzeren kerk'. Sinds er een kapel is in het kasteel van Laken wordt de ruimte helaas niet meer gebruikt. Leopold III heeft dan beslist om in de ongebruikte kerk een zwembad te bouwen. Het moet rond 1937 geweest zijn," volgens Brigitte.

"De koninklijke kinderen zwemmen er ongetwijfeld. Het is zelfs zo dat koning Filip er vroeger toestemming voor moest vragen aan zijn moeder, maar dat is nu natuurlijk verleden tijd."

De serres zijn nu, tot 6 mei, weer open voor het publiek. Ga dus gerust zelf eens op zoek naar het befaamde zwembad. Volgens Paul De Knop bevindt het zich ergens achter het atelier van de koningin.

Beluister het volledige audiofragment hieronder.

Foto © Belga