"Er is geen probleem binnen de SP.A"

29 augustus 2016
Interne en externe kritiek op een "flinksere" SP.A, de uitzetting van Koç uit de partij, het zijn geen leuke tijden voor de Vlaamse socialisten. Maar voorzitter John Crombez blijft achter zijn uitspraken en daden staan. "Er is geen probleem in de partij", zei hij in "De Ochtend".
John Crombez kondigde het een tijd geleden aan: zijn partij zal scherpe standpunten innemen over asiel, migratie en veiligheid. "We hebben te lang gezwegen", zei hij. Kort samengevat: de socialisten willen "flinkser" zijn.

Op die nieuwe communicatiestrategie kwam kritiek, zowel binnen als buiten de partij. Onder meer oud-voorzitter Bruno Tobback en Kamerfractievoorzitter Meryame Kitir uitten hun twijfels. Ook Groen-voorzitter Meryem Almaci schoot afgelopen weekend met scherp.

Maar Crombez blijft achter zijn uitspraken staan. "Mijn punt is vooral dat de oplossingen en analyses die in het kader van radicalisering en aanslagen al een anderhalf jaar geleden door alle partijen op tafel zijn gelegd, niet worden uitgevoerd. En dat moeten we blijven scherpstellen en duidelijk maken vanuit de oppositie."

Wat de interne kritiek betreft, vindt Crombez dat er geen probleem is binnen de partij. "Ik heb zeer veel gesprekken gehad met mensen binnen de partij en zeer breed. Het is niet omdat de voormalige voorzitter zulke dingen zegt, dat dat het probleem is binnen de partij", verwijst hij naar de kritiek als zou hij meegaan in het politieke spel van andere partijen.

 

"Koç pleegde al jaren inbreuken"

Nog meer nieuws over de SP.A vorige week: het Limburgse provincieraadslid Ahmet Koç werd uit de partij gezet wegens omstreden uitspraken na de coup in Turkije.

Crombez verdedigt die beslissing van de tuchtcommissie. "Dit is een verhaal van jaren. Koç heeft al jarenlang inbreuken gemaakt op onze statutaire en deontologische code."

"Het is altijd spijtig om afscheid te moeten nemen, maar we konden dit gewoon niet toelaten. De commissie is in eer en geweten zeer duidelijk geweest."

Bron © deredactie.be