"Er is geen reden om geen Pangasius-fillet meer te kopen"

23 januari 2017
Winkelketen Carrefour kondigde vandaag aan dat ze stopt met de verkoop van de vissoort pangasius. Hoewel hun vis naar eigen zeggen van onberispelijke kwaliteit is, zijn de milieugevolgen van de kweek niet onder controle te krijgen. Het is alleszins niet de eerste keer dat de gekweekte vis uit Azië onder vuur ligt. De vis zou vervuild zijn, zou vol antibiotica zitten ook. Lode Roels sprak er over met aquacultuurspecialist dr. Daan Delbare

Té snelle groei

Vanwaar dat slechte imago van de Pangasius-fillet? Dat heeft alles te maken met de nieuwigheid van de soort als voedselvis, zegt Daan Delbare

"Pas in 1995 is men gestart met het kweken van de vis. Vanaf 2003 is de productie exponentieel gegroeid. Toen zijn er fouten in geslopen." Die fouten worden nu wel stelselmatig weggewerkt door de invoer van verschillende labels, waaronder het ASC-label. Vissen met dat label zijn op diverse vlakken getest en goedgekeurd: "Niet enkel de millieu-impact wordt nagegaan, maar ook de sociale condities. Zo wordt er streng toegezien op mogelijke kinderarbeid."

Om dat label te krijgen moet de vis volledig traceerbaar zijn, mag er geen impact zijn op de biodiversiteit en mag het productieproces geen of een lage pollutiegraad kennen. Ook voor Pangasius bestaat dat label.

De fout in de vis

De 'fouten' die in de vis zouden geslopen zijn, waren in feite ziektes. Om die tegen te gaan werd er nogal snel naar antibiotica gegrepen. Dat medicijn had een erg zware impact op het millieu. "Nu maakt men veel meer gebruik van probiotica, prebiotica, ...", zegt Delbare. Op die manier werd er volgens Delbare een negatieve bijklank gecreëerd, die nog steeds leeft.

Delbare begrijpt niet wat Carrefour bezield heeft om de verkoop stop te zetten, volgens hem is er niets aan de hand met de vis. "Zolang men niet aantoont dat ASC onvoldoende is, is er geen reden om Pangasius met dat label niet te kopen."

Radio 1 Select