Waarom we geen witte eieren in de supermarkt vinden

18 september 2018
In het Nederlands tv-programma ‘Keuringsdienst van Waarde’ had men het over de populariteit van bruine eieren. Die zijn maar liefst de helft duurder dan witte eieren. Hier in België worden witte eieren zelfs niet verkocht. En daar schuilt een reden achter.

“Bij ons kan je inderdaad geen witte eieren vinden in de supermarkt”, vertelt Wouter Wytynck, landbouwconsulent en adviseur pluimvee bij de Boerenbond. Mensen associëren bruine eieren met natuurlijke, traditionele landbouw en witte eieren met de agro-industrie.

Het fenomeen is historisch gegroeid. Vroeger kwamen de mensen bij de boerderij hun eieren verkopen. De industrie produceerde witte eieren. Die zijn ook iets goedkoper om te produceren. “De kippen zijn lichter, hebben minder voeding nodig en zijn makkelijker in onderhoud”, aldus Wytynck.

"Mensen moesten dat niet hebben"

Verschillen bruine eieren dan zo hard van witte? Helemaal niet. Er is geen verschil in voedingswaarde of smaak. “Dat bruin is gewoon een laagje dat rond de kalkschaal zit”. “We hebben dat ooit eens geprobeerd, witte eieren in de supermarkt, maar mensen moesten dat niet hebben”, vertelt Wytynck. 

Dat bruine kippen bruine en witte kippen witte eieren leggen klopt niet. Het verschil ligt bij de kleur van de lel. Een kip met een witte lel legt witte eieren, een kip met een rode lel legt bruine eieren.

Witte eieren zijn zelfs beter voor het milieu. De kippen die witte eieren leggen eten minder voer en leven langer, waardoor ze ook meer eieren kunnen leggen.

Lees ook: