"Er is geen wonderoplossing tegen slapeloosheid"

9 oktober 2019
Annick Ruyts (Foto: VRT)
Eerder dit jaar kon je op Radio 1 vier nachten lang luisteren naar 'De Slapelozen'. Het was nachtradio voor en door slapelozen, want gastvrouw Annick Ruyts lijdt al enkele jaren aan insomnia. Vanavond vanavond kan je op Canvas kijken naar de tv-versie van De Slapelozen.

Annick Ruyts is tegelijk gastvrouw en ervaringsdeskundige in 'De Slapelozen': “Ik ben nu 4,5 jaar slapeloos. Het is begonnen toen ik een huis kocht waar een bouwovertreding op zat, en toen had ik een reden om wakker te liggen.”

“Maar ook toen het probleem na drie maanden opgelost was, bleef ik wakker liggen. Ik had een piekergedrag ontwikkeld waarbij ik pieker over dingen waarover je mag piekeren, maar ook over dingen waarover je helemaal niet hoeft te piekeren. De nachten waren echt niet meer fijn, er zaten doemscenario’s in mijn hoofd”, vertelt Annick.

Golf van reacties

Annick deed haar verhaal in 'Hautekiet', en dat bracht een golf van reacties op gang. Het inspireerde haar om een radio- en tv-programma over slapeloosheid te maken.

“In het voorjaar heb ik vier nachtuitzendingen over slapeloosheid gemaakt op Radio 1. Dankzij die uitzendingen heb ik geleerd hoeveel verschillende soorten slapeloosheid er wel zijn.”

“Ik kende alleen mijn vorm van slapeloosheid. Ik heb insomnia. Daar zijn geen fysieke oorzaken voor, het is iets in mijn hoofd. Maar er zijn ontzettend veel andere redenen om niet te slapen: je hebt rusteloze benen, apneu, snurken, …”

Erover praten kan helpen

“Ik heb ook geleerd dat de grootste groep slapelozen mensen zijn die hun slaap verwaarlozen. Zolang je jong bent, kom je daar mee weg. Maar er komt een leeftijd waarop het zich wreekt.”

Na de radio-uitzendingen ging Annick aan de slag om ook vier tv-afleveringen van 'De Slapelozen' te maken. Daarin zie je fragmenten uit het radioprogramma, aangevuld met straffe reportages over andere slapelozen.

“Ik hoop dat mensen na 'De Slapelozen' over slapeloosheid durven te praten. Er is geen wonderoplossing, maar een arts raadplegen kan helpen. En dan niet altijd om slaappillen te vragen, want eigenlijk lossen die niets op.”

De Slapelozen, vanaf woensdag 9 oktober vier weken lang op Canvas.

Lees ook: