Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

"Er heerst een zwijgcultuur over oudermishandeling"

zo 1 mei - 8:23

Dinsdag start op Canvas het derde seizoen van 'Als je eens wist', de spraakmakende reeks van Hilde Van Mieghem. Na eerdere afleveringen over kindermishandeling en partnergeweld focussen de makers nu op gewelddadig gedrag van kinderen tegen hun ouders. "Er is een grote zwijgcultuur omtrent dit fenomeen. Ouders ervaren veel gevoelens van schaamte en schuld", legt Yana Demeyere, Doctorandus aan de VUB, uit.
Oudermishandeling bevindt zich in de taboesfeer.

“Oudermishandeling is een vorm van familiaal geweld waarbij kinderen, minderjarig én meerderjarig, zich gewelddadig gedragen tegenover hun ouders. Dat kan verbaal, psychologisch, fysiek en financieel”, vertelt Yana Demeyere. Onder financieel geweld valt stelen, afpersing, …

Een gewelddadig patroon 

Wanneer kan je echt spreken van oudermishandeling? “We hebben het dan over een patroon van gewelddadig gedrag. Door het gedrag van het kind wordt een zekere angst gecreëerd bij de ouders.” De ouder past vervolgens zijn gedrag aan om escalatie te voorkomen.

Oudermishandeling laat zich moeilijk vangen in cijfers, betreurt Demeyere. Dat is volgens haar deels te wijten aan het gebrek van een universele definitie. Daarnaast ligt de drempel bij aangifte enorm hoog: “De stap om naar de politie te gaan en je kind te criminaliseren, is heel moeilijk. Die komt vaak pas voor wanneer de situatie escaleert.”

De stap om naar de politie te gaan en je kind te criminaliseren, is heel moeilijk

Demeyere pleit voor sensibilisering, zowel bij de bevolking als bij hulpverleners. “Het is echt een fenomeen dat zich in de taboesfeer bevindt. Ik hoop dat mensen bereid zijn om naar buiten te stappen met hun verhaal en dit te delen.”

Verschillende verklaringen 

Het gedrag kent verschillende verklaringen, legt de onderzoekster uit. “Sommige kinderen vertonen antisociaal gedrag. Andere kinderen kunnen hun emoties dan weer niet goed reguleren.” Oudermishandeling kan ook een reactie zijn op reeds bestaande trauma’s, zoals partnergeweld.

Ouders voelen zich vaak niet geloofd en botsen te veel op een grote drempel. “Luister dus zeker naar hun verhaal en wimpel het niet weg”, besluit Demeyere.

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet