"Er kan niet genoeg aandacht zijn voor het einde van het leven"

28 februari 2017
Xavier Taveirne nam afscheid van de Radio1-luisteraar op 6 januari, maar deze week is hij alweer even te horen in De Ochtend. Xavier: 'ik ben de Cher van Radio 1, je raakt niet van mij af!' Vanaf september is hij echt weg want dan presenteert hij samen met Phara De Zevende Dag. Als nieuwsgast had hij het ook over een andere, meer existentiële vorm van afscheid nemen. Het ultieme afscheid en hoe dat ook waardevol kan zijn.

Xavier werd geraakt door een bericht over mountainbikersclub De Bosduiners die hun overleden clubgenoot eerden met een gift aan het palliatief centrum Coda Hospice in Wuustwezel.

Volgens de Zevende Dag-presentator in spé zouden we best wat meer aandacht kunnen besteden aan het einde van het leven. We doen bij het begin van het leven vaak euforisch met doopsuiker, kaartjes en bezoekjes, maar het einde blijft in een taboesfeer hangen. Terwijl iemands levenseinde ook heel waardevol kan zijn.

Zelf kwam hij tot dat besef toen zijn schoonvader zes jaar geleden werd opgenomen op de palliatieve zorgeenheid De Vlinder in Brugge. Xavier vond het heel bijzonder hoe de dood er niet werd weggeduwd maar geaccepteerd. Zijn schoonvader werd er niet als een patiënt maar als een gast behandeld. Het personeel deed er ook alles aan om die laatste dagen zo mooi en waardevol mogelijk in te vullen, met aandacht voor de gasten én de zorgpartners. Xavier en zijn familie namen wel eens een fles champagne mee, of oesters. Zelfs de kat mocht een keer mee op bezoek. Waarom ook niet? 

Afscheid nemen blijft verschrikkelijk, maar zo'n palliatief centrum biedt toch een manier om je voor te bereiden, en er is ruimte voor wat er nog gezegd moet worden.