Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

"Er komt mogelijk een tsunami van neurologische problemen op ons af"

za 27 mrt. - 0:49

Vermoeidheid, hoofdpijn, concentratie- en geheugenproblemen: sommige mensen hebben er last van, zelfs maanden nadat ze besmet werden met het coronavirus. "Er komt mogelijk een tsunami van neurologische problemen op ons af" zegt neuroloog Paul Boon (UZ Gent) in 'De Ochtend'. Al wil hij met die uitspraak geen paniek zaaien.
© Robina Weermeijer via Unsplash

Ziek worden van COVID en niet helemaal genezen. Er zijn in België duizenden mensen die ervan kunnen meespreken.

Een vaak gehoorde klacht is “brain fog” of “hersenmist”. Dat is een verzamelnaam voor een brede waaier aan klachten, van vermoeidheid, concentratie- en geheugenproblemen tot angst, neerslachtigheid en slapeloosheid. Het is alsof er een mistwolk in je hoofd hangt. Je kan niet meer helder denken.

Als de klachten na enkele weken of maanden niet verdwijnen, dan spreekt men ook wel over “Long-Covid”, “langdurige COVID” of “post-COVID syndroom”.

We weten nog niet hoe vaak langdurige COVID voorkomt. Volgens de Grote Coronastudie van de UAntwerpen heeft 30,2% van de patiënten twee maanden na het begin van de infectie nog altijd klachten. Het gaat vooral om vermoeidheid, spierpijn, concentratiestoornissen en kortademigheid.

Ann Li, oprichtster van een patiëntenvereniging voor mensen met langdurige COVID, schat dat meer dan 70.000 Belgen te maken zullen krijgen met langdurige klachten. “Dat is een voorzichtige schatting, op basis van cijfers van Sciensano. We vrezen dat het echte aantal hoger zal liggen. Als daar niets aan gedaan wordt, dan wordt dat een ramp.”

Er komt mogelijk een tsunami van neurologische problemen op ons af.

Ook neuroloog Paul Boon (UZ Gent) is bezorgd. Hij waarschuwt voor een mogelijke “tsunami van neurologische problemen”.

“Ik wil daarmee geen paniek zaaien”, zegt Boon. “De meeste mensen herstellen prima. Het probleem is dat het totaal aantal besmettingen enorm hoog is. Vergeet niet: dit is de ergste pandemie in meer dan honderd jaar. Zelfs als maar een beperkt percentage van de covidpatiënten neurologische klachten ontwikkelt, dan nog wordt dat een heel grote groep.”

Jonge, gezonde patiënten

Het is niet verrassend dat sommige mensen na een virale infectie dit soort problemen ontwikkelen. Dat weten we al sinds de Spaanse Griep-pandemie van 1918. Naar schatting een miljoen mensen wereldwijd kreeg toen te maken met onverklaarbare neurologische klachten. Ook na de SARS- en de MERS-epidemie ontwikkelde een deel van de patiënten neurologische en psychiatrische symptomen.

Vandaag zien we hetzelfde probleem bij mensen die besmet werden met het coronavirus. Vooral de jonge leeftijd van de doorsnee patiënt is opmerkelijk. Volgens de Grote Coronastudie van de UAntwerpen is maar liefst 40% van de mensen met langdurige klachten tussen 18 en 35 jaar. Het gaat dus vaak om twintigers en prille dertigers. Ouderen lijken wat minder vatbaar.

Ook opvallend: veel patiënten met langdurige COVID waren niet eens heel erg ziek. Ze hadden de typische covidklachten, maar ze lagen nooit in het ziekenhuis. Dan verwacht je niet dat het herstel maanden zal duren.

Beluister het gesprek met neuroloog Paul Boon (UZ Gent) in 'De Ochtend' via Radio1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet