“Er liggen vaak meer tranen in je kookpot dan wat anders”

23 december 2018
Veel mensen genieten van de Kerst- en feestdagen omdat ze familieleden terugzien, of gezellig kunnen samen zijn met oude vrienden en bekenden. Maar als je een persoonlijke dreun kreeg het voorbije jaar, kan deze tijd juist extra pijn doen.

Rouwexpert Manu Keirsse geeft tips om daarmee om te gaan. Hij erkent het probleem. “De verbondenheid met familie staat centraal in deze periode. Als je het voorbije jaar iemand hebt verloren, voel je dat op de feestdagen juist veel sterker aan. Op straat is er dan een groot contrast tussen de lichtjes, de vrolijke gezichten en je eigen innerlijke gevoelens. Mensen hebben het gevoel: ‘ik sta op de pechstrook van het leven’.”

Keirse geeft tips voor mensen in de rouw. “Eerst en vooral, plan vooraf wat je op die dagen zal doen. Dan heb je daar een zekere controle over. Bespreek met anderen hoe je die dag zal doorbrengen. En doe iets wat de overledene leuk gevonden zou hebben, óf doe dat juist niet, als je voelt dat je het daar moeilijk mee zal hebben. Luister ook goed naar de kinderen wat zij daarover te vertellen hebben.”

Veel mensen durven het verdriet niet te bespreken, maar je moet juist praten

“Als je plant, hou er dan rekening mee dat feestdagen vermoeiende dagen zijn. Als je verdriet hebt, ben je rouwarbeid aan het verrichten. Dat is een zware inspanning. Neem niet te veel organisatie op je. Maak op voorhand uit wat je aankan, en wat niet. Plan je aankopen op voorhand, want eindeloos staan aanschuiven aan de kassa tussen vrolijke mensen, is geen plezier. Vraag bijvoorbeeld een traiteur om iets te brengen, want er liggen vaak meer tranen in je kookpot dan iets anders”

Benoem het verdriet

“Zwijgen doet niet verdwijnen”, vertelt Keirse ook. “Praat met de nabestaanden over hun verdriet. Veel mensen durven er niet over te beginnen, maar je helpt mensen op verhaal komen door te verhálen over. Benoem het verdriet. Verdriet met iemand kunnen delen, creëert verbondenheid. Mensen realiseren zich te weinig dat verdriet ook te maken heeft met liefde en verbondenheid. En wat zijn de feestdagen anders dan dagen van verbondenheid?”

Manu Keirse leest ook een brief voor (herbeluister)

Lees ook: