"Er moet een bepaalde marge zijn om fouten te mogen maken, want daar leren wij en onze kinderen ontzettend veel uit"

31 december 2021
© VRT
De eerste 1001 dagen van een kind zijn cruciaal voor hun mentaal welzijn. Al van in de baarmoeder gaat de baby door een leerproces, waar hij stemmen probeert te herkennen en zelfs leert om te gaan met stress. Kinder- en jeugdpsychiater Binu Singh is te gast bij Kobe en is een uur lang de woordvoerder voor alle baby’s en kinderen.

Vanaf de conceptie tot de tweede verjaardag maakt een kind veel mee. Wanneer een embryo te maken krijgt met stress of depressieve gevoelens van de moeder, kan dit ervoor zorgen dat het anders ontwikkelt, en meer kans heeft op verschillende problemen. Na de geboorte is de sociale ontwikkeling ook van belang, want dat kan effect hebben op de relaties die je verder in je leven aangaat.

Dit kan voor een enorm verantwoordelijkheidsgevoel en voor druk bij de ouders zorgen. Maar dat is niet wat Binu met haar pleidooi wil bereiken: ‘Ik raad het af om te proberen perfect te zijn. Er moet een bepaalde marge zijn om fouten te mogen maken, want daar leren wij en onze kinderen ontzettend veel uit. Zo leren we ook de imperfecties van ons mens zijn van bij het begin.’

Ze wil wel dat we de baby kunnen erkennen als mens die de dingen beleeft en ervaart, en dat we volwassenen rondom een kind kunnen steunen in het proces van de ontwikkeling, zodat het makkelijker wordt voor hen.

Beluister hier de volledige uitzending:

Lees meer: