"Er moet een verpakkingsplan komen, maar het dossier is nog niet rijp"

18 juli 2018
Er komt voorlopig geen statiegeld op plastic verpakkingen. Het dossier staat in elk geval niet de agenda van de Vlaamse superministerraad vrijdag, de laatste voor de ministers op zomervakantie vertrekken. Volgens CD&V-viceminister-president Hilde Crevits is het dossier nog niet klaar om een beslissing in te nemen.

De invoering van statiegeld is een belangrijk punt voor Vlaams minister voor Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V). Maar haar coalitiepartners zijn niet overtuigd. Schauvliege heeft nu beslist om het dossier rond het verpakkingsplan - met de invoering van statiegeld als bekendste maatregel - niet op de agenda te zetten van de ministerraad.

"Het plan is evenwel totaal niet opgegeven", verduidelijkt viceminister-president Hilde Crevits in 'De Ochtend'. "Elke dag blijkt dat er nood is aan een verpakkingsplan. Kijk maar hoe onze stranden er vandaag uitzien. We moeten echt actie ondernemen, maar je moet dat doen als het dossier rijp is en dat is nu nog niet het geval. We gaan dat niet holderdebolder doen." Uitstel is echter geen afstel voor de CD&V.

Tijd nodig

"Er komt zeker een verpakkingsplan en ik zal niet onder stoelen of banken steken dat het voor mijn partij een evidentie is dat er ook rond het statiegeld een beslissing genomen wordt. Maar als collega's vragen dat er grondig gekeken wordt naar de alternatieven van de sector of als je de sector kan meekrijgen, dan is dat altijd beter. Ik vind het goed dat er dan nog wat tijd genomen wordt", aldus Crevits.

Minister Schauvliege wil het statiegeld na de zomer opnieuw op de agenda plaatsen, klinkt het.

Schauvliege de zwakke schakel?

Ook andere belangrijke dossiers uit de portefeuille van Joke Schauvliege slepen al een tijdje aan. De betonstop bijvoorbeeld. Die staat vrijdag wel op de agenda van de Vlaamse regering. Crevits ontkent evenwel dat haar partijgenoot Schauvliege de zwakke CD&V-schakel zou zijn in de regering.

"Ik wil dat straal ontkennen. Als je ziet welke stappen collega Schauvliege ook in gezondheidsdomeinen gezet heeft, zoals het niet roken in de wagen. Ze rijdt een heel sterk parcours, maar ze heeft natuurlijk wel cruciale sleutels voor de toekomst in handen en die dossiers vragen een lange voorbereidingstijd."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'.

Beluister hieronder het interview met Hilde Crevits in 'De Ochtend':

Lees ook: