"Er moet meer kennis zijn over hersenschuddingen in het voetbal"

17 februari 2017
Voetballers die koppen, zouden wel eens meer kans kunnen hebben op Alzheimer. Dat zeggen onderzoekers aan de University College London. Wat is er van aan? Lieven Vandenhaute vroeg het aan Dr. Depreitere, Neurochirurg van de Universiteit van Leuven.

Onderzoekers aan het University College in Londen bekeken de hersenen van overleden voetballers. Zes ervan vertoonden tekenen van Alzheimer. Maar betekent dat dan ook dat je van koppen Alzheimer krijgt? Volgens Dokter Depreitere, Neurochirurg van de Universiteit van Leuven, mogen we dat verband niet meteen leggen: 

"Een voetbal is nogal zacht, dus die impact valt eigenlijk al bij al mee. Wat wel gevaarlijk is, is bijvoorbeeld tegen een paal koppen, of tegen een andere speler. Daar zou je wel eens een hersenschudding van kunnen oplopen en dat is erg gevaarlijk. Zeker als dat veelvuldig voorvalt."

Weinig demente oud-spelers

Maar vooralsnog kennen we in België maar weinig oud-spelers die dement zijn, zegt Dr. Bart Depreitere. Volgens hem is het belangrijk om voorzichtig te zijn, maar moet er vooral veel meer kennis over hersenschuddingen komen in het voetbal: "Het is gezond om aandacht te hebben voor de gevaren. Maar in het voetbal moet er vooral meer aandacht komen voor het behandelen van herschenschuddingen. Als een speler een hersenschudding heeft, moet die, zeker, enkele weken rusten."