"Er is niet genoeg dankbaarheid in de wereld om die dames te bedanken"

21 oktober 2016
Etienne Swaans kreeg zes jaar geleden een hartstilstand op straat nadat hij thuiskwam van het mountainbiken. Twee toevallige passanten konden het leven van Etienne redden. Eén van die dames was Anne Aelgoet, verpleegster en toevallig ter plekke.

Etienne heeft geluk gehad. 85 procent van de mensen die te maken krijgen met hartfalen hebben minder geluk.

Anne Aelgoet: "Het was 2 januari en we gingen de 1ste dag solden shoppen in het shoppingcentrum van Wommelgem. We zagen dat er iemand op de grond lag en dat iemand ook met hartmassage was gestart. Ik ben toen gaan vragen of ik kon helpen. Ik heb me kenbaar gemaakt als verpleegster en heb de hartmassage overgenomen", zegt Anne. "Een paar minuten later was de ziekenwagen er al en dan zijn we vertrokken. Ik ben niet blijven kijken of wachten."

"Wat ik heel mooi vond, was dat iedereen zowat een taak op zich nam: iemand begon spontaan het verkeer te regelen, terwijl een ander persoon die andere renner gerust stelde.'

Etienne was achteraf enorm dankbaar:"We zijn bij hem moeten gaan eten. Hij heeft ons een beschermengel gegeven en elk jaar krijgen we ook kerstkaartjes van hem.", zegt Anne.

Wat moet je doen bij hartfalen?

"Als je in zo'n situatie terechtkomt en je merkt dat een persoon niet reageert of dat er geen of een abnormale ademhaling is, dan kan je nooit verkeerd doen om te starten met de reanimatie.", zegt Anne Aelgoet.

Als iemand geen ademhaling heeft, kan het nooit kwaad om een hartmassage te starten. 

Vaak wordt de tip gegeven om op het rimte van het nummer Stayin' Alive een hartmassage toe te dienen, dat is ongeveer 100 keer pompen per minuut. Het is belangrijk om op het midden van het borstbeen te pompen, al zegt Anne dat het beter is van iets verkeerd te doen dan helemaal niets. De gevolgen van niets te doen zijn vaker veel erger.