"Er is niet veel meer nodig om de boel te laten exploderen bij Standard"

1 augustus 2016
Voetbalanalist Eddy Snelders fileerde de openingsspeeldag in de Belgische competitie. Van de valse start van Standard, over het dreigende vertrek van Defour, tot de efficiëntie van Genk. Zijn analyse: (1) Als Standard volgend weekend niet presteert, zou er wel eens groot nieuws kunnen volgen, (2) Spijtige zaak dat Defour weg wil bij Anderlecht, (3) Het verschil tussen Genk en Oostende: efficiëntie

Over het puntenverlies van Standard:

Na de 2-2 tegen Westerlo vrees ik dat het niet meer rustig zal zijn in Luik. We kennen Standard als een explosieve club en er is niet veel meer nodig om de boel daar te laten exploderen. Een probleem is dat het oude bestuur en de nieuwe garde (met Van Buyten) loodrecht tegenover elkaar staan, zowel voor transfers als voor het beleid.

Ferrera weet dat hij niet voor honderd procent geruggensteund wordt door de nieuwe jongens en ik verwacht dat er een moeilijke periode aankomt voor de Standard-coach. Maar dat moet Ferrera wegduwen met prestaties, die op dit moment heel ver te zoeken zijn. Standard was dit weekend heel matig. Vooral door de cadeaus van Westerlo is Standard nog met een puntje naar huis gegaan.

Het is maar te hopen voor Ferrera dat hij volgend weekend een goede prestatie kan neerzetten tegen zijn ex-ploeg STVV. Anders zou er wel eens heel groot nieuws kunnen volgen uit Luik de week daarop.

 

Over het dreigende vertrek van Steven Defour:

Het is een heel spijtige zaak dat Defour weg wil bij Anderlecht. Hij is de sterkhouder, die de jonkies bij de arm moet nemen. Maar er is een bepaalde strekking bij de supporters die hem zijn Standard-verleden nog altijd niet heeft vergeven.

Is dat nu de echte reden? Hij is natuurlijk ook blessuregevoelig, waardoor Weiler misschien ook wel heeft gedacht: “Ik ga hem even laten rusten.” Defour heeft waarschijnlijk ook wel een goed bod gekregen uit het buitenland. Maar voor Anderlecht zou een transfer van Defour natuurlijk niet leuk zijn. Ik denk dat het nu vooral de bedoeling is van het bestuur om de supporters met Defour te laten verzoenen.

Maar als een team een serieus bedrag op tafel legt, is ook Anderlecht niet altijd bij machte om een speler te kunnen houden.

 

Over Genk-Oostende:

De twee kandidaten voor Play-off I hebben er een aangename wedstrijd van gemaakt. Ze gingen beiden vol voor de overwinning. Ook Oostende was heel nadrukkelijk aanwezig en creëerde veel doelkansen.

Maar de kustploeg was niet efficiënt genoeg en dat weegt door in de eindafrekening. Oostende-coach Yves Vanderhaeghe was natuurlijk wat gefrustreerd, ook omdat Genk een rechtstreekse tegenstander is voor Play-off I. Op die manier verliezen, is niet leuk. Voor Genk was het daarentegen eindelijk wel nog eens goede prestatie. In tegenstelling tot Oostende heeft Genk wel de doelkansen afgemaakt die het kreeg en dat geeft veel hoop voor de moeilijke verplaatsing donderdag naar Cork.