“Er is niet veel veranderd in Egypte”

24 augustus 2017
Vilvoordenaar Nabil Hasaballa schrijft in zijn debuutroman ‘De Nijl stroomt naar het zuiden’ over de onrust en het verlangen naar verandering, aan de vooravond van de Egyptische revolutie van 2011.

De 48-jarige Nabil Hasaballa woont al meer dan twintig jaar in ons land, maar hij volgt de toestand van zijn geboorteland Egypte op de voet. Vier jaar heeft hij aan z’n debuutroman gewerkt en geschaafd. Hij deed dat meteen in vloeiend Nederlands.

‘De Nijl stroomt naar het zuiden’ brengt een kaleidoscopisch portret van verschillende inwoners van Caïro, terwijl er politieke onrust broeit. Een oudere winkelier zonder kinderen raakt verscheurd tussen twee vrouwen; de echtgenote van een hoge pief bij de veiligheidsdienst ziet een oude liefde opflakkeren; de ene jongere rookt hasj om te vergeten; de andere twijfelt aan een relatie met een buitenlandse. En dan er is een oude schoenpoetser, die het allemaal geknield ziet gebeuren en betwijfelt of er voor hem iets zal veranderen.

De sfeervol beschreven taferelen spelen zich af net voor de revolutie van 2011, waarbij president Moebarak plaats moest ruimen. “Maar ik wilde geen expliciet politieke roman schrijven,” zegt Hasaballa, “dit gaat vooral over de psychologische strijd die mensen voeren.” Hij geeft wel toe dat zelfs dit soort romans op dit moment niet zou kunnen verschijnen in Egypte, wegens de censuur.

Intussen zijn we zes jaar later. Er kwamen verkiezingen in Egypte en de verkozen president Morsi van de Moslimbroeders werd in 2013 op zijn beurt afgezet, na alweer massale protesten met vele slachtoffers. Onder het bewind van zijn opvolger, generaal al-Sisi, is er bitter weinig veranderd. Mensen hebben nog altijd weinig perspectief om hun eigen leven uit te bouwen zoals ze dat zelf willen. Het leger is nog altijd een te duchten machtsfactor. Het enige verschil is dat de angst om te spreken wat is weggeëbd, vindt auteur Hasaballa. Hij is intussen al aan een tweede roman aan het werken, die zich zal afspelen enkele jaren nà de revolutie.


‘De Nijl stroomt naar het zuiden’ van Nabil Hasaballa is uitgegeven bij Boekscout.