“Er is niet veel volk meer in het Witte Huis”

20 januari 2019
Christophe Crombez is professor politieke economie aan de universiteit van Stanford in San Francisco. Hij analyseert het presidentschap van Trump tot nu toe.

“De meeste mensen hebben niet zo veel last van de huidige shutdown, maar de overheidsambtenaren natuurlijk wel. Amerikanen kunnen ook veel minder sparen dan wij. Toch komen ze niet massaal op straat, het is nog vrij rustig.”

“Hier in de VS kan je niet meer een dag doorbrengen zonder Donald Trump. Er is altijd wel een nieuw schandaal. Hij test de grenzen van de democratische rechtsstaat. Het voornaamste gevolg van zijn presidentschap, is dat hij de regering op een meer autocratisch pad zet. Hij wordt daar wel door tegengehouden door de Democraten, justitie en media.”

Trump kan het goed vinden met autocraten in andere landen

“Van zijn beloftes aan zijn achterban heeft hij een paar dingen verwezenlijkt. Zijn belastinghervorming bevoordeelde vooral de superrijken. En de conservatieve kerken hebben hun conservatieve rechters gekregen, ontzettend veel zelfs. Daarnaast is er natuurlijk de handelsoorlog met China en de strengere aanpak van migranten.”

“Maar dat zijn allemaal zaken die enkel populair zijn bij zijn achterban, en dat is maar dertig tot veertig procent van de bevolking. Er zijn meer mensen die ontevreden zijn. Dat levert hem zeker problemen op bij zijn herverkiezing. Ook het onderzoek naar zijn banden met Rusland baart hem nog zorgen. Als antwoord trekt hij dan ten strijde met symbolische dossiers. De muur, bijvoorbeeld, die volgens experten niet effectief is.”

Recessie?

Hoe zit het met de economie? “Trump blijft wijzen op de lage werkloosheidscijfers. Hij heeft een goede economie geërfd van president Obama. Maar de goede tijden zijn voorbij, verwachten veel mensen. Er zou een kleine recessie voor de deur staan. En dan kan Trump zich niet meer verstoppen.”

“Het handelsconflict met China is een slechte zaak voor het land. Maar een deel van zijn achterban is er blij mee. Hij doet gewoon wat hij beloofd heeft tijdens zijn campagne.”

“Verder ligt Trump vooral met zijn bondgenoten overhoop, met Canada, met Mexico. Dat zijn landen waarmee de VS normaal een goede relatie mee hebben. Hij kan het dan wel goed vinden met landen met autocraten aan het roer: Noord-Korea, Rusland, Saoedi-Arabië.”

Is er in zijn omgeving nog iemand die Trump tot rede kan brengen? “Er zijn steeds minder mensen die hem tegenspreken. Ook de gerespecteerde mensen binnen de Republikeinse Partij zijn vertrokken of heeft hij weggestuurd. Er is niet veel volk meer in het Witte Huis, waarmee hij kan discussiëren. Maar hij vindt al die experten toch wat overroepen.”

Herbeluister de analyse van Christophe Crombez

Radio 1 Select