Is er nog hoop voor de noordelijke witte neushoorn?

18 december 2014

In San Diego is zondag de 44-jarige Angalifu (plaatje) overleden. Daarmee is het aantal noordelijke witte neushoorns (Ceratotherium simum cottoni) op een hand te tellen.

Letterlijk. In San Diego wild Animal Park blijft het vrouwtje Nola alleen achter. Er leeft nog een exemplaar in Zoo Dvůr Králové in Tsjechië en in het Keniaanse reservaat Ol Pejeta Conservatory lopen er drie rond. In het wild werden sinds 2006 geen noordelijke witte neushoorns meer waargenomen.

De dieren planten zich niet of nauwelijks voort in gevangenschap, daarom zijn de neushoorns die nu in het park in Kenia leven vijf jaar geleden overgevlogen uit Tsjechië. Tot op heden hebben ze nog niet voor nakomelingen gezorgd.

Alle hoop om de (onder-) soort nog te redden is nu gevestigd op in-vitrofertilisatie (ivf), met een zuidelijke witte neushoorn (Ceratotherium simum simum) als draagmoeder.

Ivf bij neushoorns is geen routinebehandeling, daar weten ze in Safaripark Beekse Bergen zo goed alles alles van. Benieuwd of ze ook het verschil kunnen uitleggen tussen een noordelijke en een zuidelijke witte neushoorn.

Is een soort waarvan de genetische variatie zo sterk gereduceerd is trouwens niet de facto uitgestorven?

Radio 1 Select