“Is er sprake van verkrachting als je partner ongevraagd zijn condoom uitdoet tijdens de seks?”

12 juni 2020
Begin deze week kon je voor het eerst kijken naar de nieuwe HBO tv-reeks ‘I May Destroy You’. De reeks is bij ons te zien op Telenet Play en BBC. Het is een serie die gaat over de grijze zones van seksuele toestemming. Actrice Anemone Valcke keek naar de serie voor 'Culture Club'.

Hoofdrolspeler Michaele Coel is tegelijk ook de schrijfster, bedenker en producer van de serie. Misschien ken je haar wel van ‘Chewing Gum’, een komische serie waarvoor ze de BAFTA voor 'Best Female Performance in a Comedy Programme' in de wacht sleepte.

Slachtoffer van verkrachting

'I May Destroy You' is gebaseerd op haar persoonlijke ervaringen met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Want twee jaar terug mocht ze op het Edinburgh Festival de 'MacTaggart Lecture' geven. Dat is een speech van belangrijke mediafiguren die verbonden zijn met de Britse en internationale televisiewereld. Tijdens haar lezing vertelde ze openhartig over de verkrachting waar ze het slachtoffer van werd terwijl ze met het tweede seizoen van 'Chewing Gum' bezig was.

De serie 'I May Destroy You' vertelt het verhaal van Arabella. Een jonge, zwarte schrijfster die een avondje gaat stappen. Er wordt iets in haar drankje gedaan en diezelfde nacht wordt ze aangerand. Nadien zie je hoe ze haar trauma probeert te verwerken.

Geen slachtofferrol

Actrice Anemone Valcke is zwaar onder de indruk van de serie, zo vertelt ze in 'Culture Club'. Ze is niet alleen emotioneel, maar vooral heel blij dat deze reeks gemaakt is.

"Het is tijd dat dit gemaakt wordt", zegt Anemone Valcke. "De serie gaat over het proces. Haar zijn wordt bepaald door de ervaring, maar ze is geen slachtoffer of toch niet op de manier dat ze in een hoekje gaat zitten wenen. Ze gaat op zoek naar manieren om er mee te leren omgaan. Het is verfrissend en bevrijdend om te zien hoe hard Arabella verder wilt. Je ziet een vrouw, je ziet een echt mens. Ik herken mij daar ook in. Ik voel mij zo gerepresenteerd als vrouw in deze serie en ik ben daar ongelofelijk dankbaar voor", zegt Valcke.

Ik geloof niet in spreken is zilver, zwijgen is goud. Het is omgekeerd

De serie laat je hoofd tollen van de vragen zoals 'Wanneer kan je spreken van verkrachting? Is dat als je partner ongevraagd zijn condoom uitdoet tijdens de seks of als iemand iets in je drankje doet en je achteraf pas beseft dat er iets is gebeurd?' Het laat je op zijn minst nadenken over seksuele toestemming en hoe snel iemand eigenlijk over je grenzen kan gaan. Situaties die normaal leken, zijn dat niet per se en dat komt in deze reeks erg naar boven.

"It's time to get loud, het is tijd dat de stilte gedaan is", zegt de actrice. "Ik heb het gevoel dat ze daar in Amerika en het Verenigd Koninkrijk al veel verder in staan. En het wordt tijd dat België ook volgt", zo vindt Anemone.

“Het is een serie door vrouwen voor vrouwen"

Van die uitspraak krijgt Valcke de kriebels van: "Het is een serie, geschreven door een mens, voor mensen. Het is belangrijk dat zowel mannen als vrouwen hun grenzen durven aangeven. In de maatschappij gebeurt seksueel grensoverschrijdend gedrag veel meer bij vrouwen dan bij mannen. Maar mannen mogen ook geëmancipeerd reageren. Ook mannen kunnen over hun grenzen laten lopen. Het is tijd dat mensen hun stem gebruiken", aldus de actrice.

“Ik geloof niet in spreken is zilver, zwijgen is goud. Het is omgekeerd”, besluit Valcke.

Anemone Valcke schrijft ondertussen met twee collega’s aan haar eigen televisieserie. Die serie zal gaan over vriendschap, ambitie en seksisme.

Beluister hier het volledige interview: