Er staat een PAARD. in de studio: het jonge jazztrio over hun debuut EP

19 oktober 2020
PAARD. is het geesteskind van drummer Bert Minnaert (Kapitan Korsakov), bassist Owen Perry Weston (Coely) en percussionist Wim Segers (Compro Oro). Alledrie hebben ze hun strepen al verdiend in het Belgisch muzieklandschap, en onder de noemer PAARD. brengen ze een onstuimige mix van funk en nu-jazz. Afgelopen vrijdag brachten ze hun eerste EP 'Zalm' uit, die ze bij ons kwamen voorstellen.

Het jazztrio PAARD. bestaat al 2 jaar, maar is dit jaar op sneltempo uitgegroeid tot één van de meest beloftevolle Belgische jazzacts. Al voor hun eerste single uit was, stonden ze begin dit jaar op We Are Open. Daar verzamelden ze zo'n grote menigte dat de toegang moest afgesloten worden. Wie ze al live heeft gezien weet waarom iedereen vol lof spreekt over PAARD. Zelf vinden ze ook de energie in hun muziek het belangrijkste. "Het is wat ons verbindt", aldus bassist Weston. "Als de energie niet goed aanvoelt is het niet echt PAARD."

Hun eerste EP 'Zalm' zag het daglicht op het Brugse jazzlabel W.E.R.F. (ook thuishaven voor bands als Ottla, MDCIII en Schntzl). Het onconventionele collectief werd enkele jaren geleden samengebracht voor het magazine '33-45' door Anders Vranken. Het idee was om muzikanten met verschillende achtergronden bij elkaar te zetten en te zien wat er van zou komen. De bijzondere naam van de groep is dan weer te danken aan een stopwoordje van drummer Minnaert.

De schoonheid van onze muziek is ook de vergankelijkheid ervan.
PAARD.

De nummers op de EP, die overigens al in de zomer van 2019 opgenomen is, hebben al vele vormen gekend. De heren zijn liefhebbers van improvisatie, het is dus geen verrassing dat een PAARD. nummer nooit twee keer hetzelfde gespeeld zal worden. "Elke keer dat een nummer gespeeld wordt krijgt het een nieuw leven". Zo klinken de nummers van hun EP bijvoorbeeld niet meer zoals ze nu gebracht worden. "De EP is een momentopname, het is een eerlijke representatie van onszelf uit 2019. Het is alsof je door een dabgboek terug in de tijd bladert".

Door de constante improvisatie ontstaan er ook enorm veel nummers. Op het podium wordt er in realtime gewerkt aan nieuw materiaal, voor de ogen van het publiek. Vocals zijn er op de EP niet te bespeuren, maar ondertussen zitten deze wel al verwoven in de energieke livesets. Het is nu nog enkel af te wachten of deze ook hun weg zullen vinden naar de volgende release.

PAARD. in Wonderland
PAARD. in Wonderland

Radio 1 Select