Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De bende van Annemie

Waar komt het stof in je huis vandaan?

vr 17 nov. - 1:52

Stof: het is overal, altijd en je krijgt het eigenlijk nooit echt weg. Maar waar komt het vandaan? Dat vroegen we aan : Sylvia Wenmackers, professor wetenschapsfilosofie.
"Er valt jaarlijks 60 ton ruimtestof op aarde"

Dust Bunnies

Stof, dat zijn deeltjes die kleiner zijn dan een halve milimeter diameter. "Volgens de officiële definitie", zegt Sylvia Wenmackers. 'Wat we in huis zien, zijn meestal wat grotere deeltjes. Degene die je op de grond ziet liggen zijn samengeklitte deeltjes. In het Engels noemen ze dat dust bunnies ze zijn pluizig, grijs en vermenigvuldigen zich vliegensvlug."

Huisstof

Het stof in je huis bestaat uit vanalles: kleren, zand, dingen van buiten, huidschilfers, pollen, etc. En het ziet er altijd grijs uit: "En dat is interessant", zegt Wenmackers, "want als je dichterbij gaat kijken, zal je zien dat het eigenlijk een bonte verzameling kleuren is. Doordat ze zo goed mengen wordt het een grijs pluisje."

Parallel met het heelal

Dat huisstof klit samen door statische elektriciteit. "En wat interessant is: het samenklitten van stof lijkt heel hard op hoe ons heelal is ontstaan!", zegt Wenmackers. Het zit zo: hoe grote je groepjes stof, of stofwolk, hoe meer stof het aantrekt. Net dat gebeurde ook in het begin van het heelal: stofwolken met deeltjes werden groter en vormden zich tot proto-planetaire structuren. En, dat stof is er ook nu nog volgens Wenmackers. "Elke dag valt er 60 ton kosmisch stof op onze aarde! Maar dat is eigenlijk betrekkelijk weinig voor de hele aarde."

Elke dag valt er 60 ton kosmisch stof op onze aarde!

Maar waar blijft al dat stof in je huis vandaan komen? "Het is zoals met een vuile berm: mensen die er een blikje in gooien denken dat het geen kwaad kan. Maar dat kan het dus wel. Met stof is het hetzelfde. Een klein beetje stof wordt op den duur heel veel stof."

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet