Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Touché

“Er valt zoveel te ontdekken in de natuur. Als je echt wil kijken, is er heel veel te zien.”

zo 28 nov. - 1:39

Buiten zijn vakgebied is weerman Frank Deboosere tot weinig te verleiden maar daarbinnen is hij graag ambassadeur. Zo is hij al jaren peter van de ‘Dag van de Wetenschap’. Want wie kan nog zonder wetenschap? Het coronavirus, de klimaatproblematiek en de ziekte kanker: allemaal hebben ze baat bij het voortschrijdend inzicht van de wetenschap.
Frank Deboosere

Op 28 november is het de ‘Dag van de Wetenschap’. Onder de slogan ‘Kan jij nog zonder wetenschap?’ brengen de organisatoren dit jaar een ode aan al die onmisbare zaken die ons leven zoveel makkelijker, beter en leuker maken. Weerman Frank Deboosere is zelf een wetenschapper in hart en nieren en peter van de ‘Dag van de Wetenschap’. “Ik ben als weerman vooral een vertaler van de wetenschap voor het grote publiek. Ik stop nooit met leren en zal altijd nieuwsgierig blijven. Er valt zoveel te ontdekken in het weer en de natuur. Als je echt wil kijken, is er heel veel te zien. En als ik het dan kan verklaren, ben ik een gelukkig mens", aldus Deboosere.

Deboosere kijkt niet naar zijn eigen weerberichten. “Het weer verandert voortdurend en we zullen nooit 100% nauwkeurig kunnen zijn. Het weer komt in schuifjes, waarbij we gedurende een aantal dagen hetzelfde weertype zien, dat nadien verandert naar een ander weertype. Wij moeten vooral die verandering weten aan te geven. Maar als je zegt dat het weer van morgen hetzelfde zal zijn als het weer van vandaag, ben je waarschijnlijk bij 60% tot 70% van de gevallen correct.”

Dag van de Wetenschap

Waar het hart van vol is, loopt de mond van over. Het wordt dan ook al snel duidelijk dat Deboosere zijn passie voor wetenschap niet gelogen is. “Wetenschap is overal. We weten al heel veel, maar eigenlijk weten we ook niets. We moeten nog zoveel leren en elke dag leren we bij in de wetenschap. Een jaar geleden was er nog geen coronavaccin, dus het is ongelooflijk dat de wetenschap dat op een jaar tijd heeft kunnen ontwikkelen. Het werkt niet 100%, maar we moeten toch heel blij zijn”, vertelt Deboosere. “Ik ben zelf gevaccineerd en ik ben daar heel erg fier op. Ik ben ook erg actief op sociale media en probeer die platformen toch ten goede te gebruiken om een boodschap te verspreiden. Soms krijg je dan bagger over je heen, en dat kan pijn doen, maar je krijgt ook veel positieve respons. En dan heb ik het gevoel dat ik toch het debat help.”

Als het op corona aankomt, willen mensen vaak hier en nu een antwoord. “Dat kunnen we in de wetenschap vaak niet”, aldus Deboosere. De wetenschap zal altijd wikken en wegen. Je bent nooit 100% zeker. Als iemand niet twijfelt, is dat zelfs gevaarlijk. Natuurlijk zijn we over een aantal dingen écht zeker, maar aan de grenzen van de wetenschap zit je voortdurend te denken. Zelfs op heel fundamenteel gebied is er onzekerheid. En eigenlijk is dat heel filosofisch. Als alles gedetermineerd was, wat deden we dan hier? De natuur geeft ons mogelijkheden.”

Passie voor muziek

Naast de wetenschap, is Deboosere eveneens gepassioneerd door muziek. “Dat hebben we van thuis uit meegekregen. Als kind leerde ik piano spelen. Een muziekinstrument is als een tweede lief. Muziek brengt troost en liefde en het is het laatste wat de mens bijblijft, ook bijvoorbeeld bij mensen met dementie. Om de paar maanden speel ik in een woonzorgcentrum piano en zingen de bewoners mee met mijn liedjes. En je ziet dat die mensen door de muziek opnieuw tot leven komen. We ontmoeten elkaar in de muziek en dat is zo mooi. Ik vind het zalig om daar een deel van uit te maken", vertelt Deboosere.

Klimaatverandering

Deboosere is een voorstander van het verspreiden van juiste informatie, ook rond de klimaatverandering. "Het heeft best lang geduurd voor ik de klimaatverandering zelf onder ogen zag. Begin jaren negentig dacht men nog dat de klimaatverandering en het broeikaseffect deel waren van het rijk der fabel. Maar door steeds kritisch te blijven en goed te luisteren, kwamen we uiteindelijk op de conclusie dat die verandering wel degelijk écht is. Ik wil dan ook een aanspreekpunt zijn over de klimaatverandering en vragen kunnen beantwoorden waar mensen mee zitten. Via mijn website probeer ik antwoorden te geven op veelgestelde vragen in klare taal. Dat kost misschien wel wat tijd, energie en geld, maar dat heb ik er graag voor over”, aldus Deboosere.

Deboosere had eerst zijn twijfels over de klimaatconferentie van Glasgow, maar is toch tevreden met de resultaten.”Er is voor het eerst over steenkool gesproken, niet over de eliminatie, maar wel over de uitfasering van steenkool. Dat is al een grote stap. Daarnaast vind ik het erg goed dat we vanaf nu ieder jaar de koppen bij elkaar zullen steken en niet meer om de vijf jaar. Al denk ik wel dat we de anderhalve graad niet meer zullen halen, het zal eerder twee of tweeënhalve graad worden als we zo doorgaan.”

De weersvoorspellingen kunnen levens redden, al is het niet altijd even gemakkelijk om de boodschapper te zijn. “Wij zullen nooit applaudisseren als we voor de juiste redenen code rood in het weerbericht hebben afgekondigd. Het is altijd erg pijnlijk om te zien wat extreem weer kan veroorzaken, zeker als er levens aan verloren gaan. Maar het is wel belangrijk dat we onthouden dat het extreme van vandaag niet het normale van morgen zal zijn. Het zal wel vaker voorkomen. Zo zullen onze buien intenser worden. Iedereen die laag woont, moet opletten, want daar gaat het water dan naartoe. We moeten dus meer ruimte geven aan het water, want als het komt, hou je het niet tegen", aldus Deboosere.

Kom op tegen Kanker

Naast peter van de ‘Dag van de Wetenschap’ is Deboosere ook campagneleider voor ‘Kom op tegen Kanker’. “De acties van ‘Kom op tegen Kanker’ zijn nog altijd nodig. De cijfers spreken dat niet tegen. Maar er is hoop en het gaat al veel beter dan vroeger. Wij willen er met ‘Kom op tegen Kanker’ onder andere voor zorgen dat kankerpatiënten niet aan de kant geschoven worden en deel blijven uitmaken van de maatschappij. In heel goede omstandigheden kan je met kanker heel oud worden. We zitten de ziekte steeds korter op de hielen, maar het blijft een duizendkoppig monster.”

Een groep die vaak tussen wal en schip raakt, zijn jongeren met kanker. “Jongeren met kanker staan vaak op het punt om hun leven te beginnen en worden dan belemmerd door een ziekte. Ook na de genezing blijven er veel deuren gesloten. Wij willen er met ‘Kom op tegen Kanker’ voor zorgen dat ook die mensen opnieuw een normaal leven kunnen leiden.”

Elk jaar organiseert ‘Kom op tegen Kanker’ een kinderkankerkamp. “Dit jaar hebben we kinderen die vroeger ooit meegeweest zijn, op het kinderkankerkamp, een dag op bezoek laten komen. En die opkomst was geweldig. Er waren jonge mensen, volwassenen, vaders, moeders, enzovoort. Dat was zo’n vuist naar kanker en zo zo mooi om te zien. Daar doen we het voor”, besluit Deboosere.

Touché gemist? Abonneer je hier op de podcast.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet