Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De bende van Annemie

"Er is veel ranzigheid in ons discours geslopen"

ma 21 sep. - 10:25

Tv-maker Eric Goens brengt voor zijn rubriek in Karen & De Coster een onverwachts bezoekje aan mensen die gemene dingen de wereld insturen via sociale media. Hij probeert inzicht te krijgen in waarom mensen zoiets schrijven.
"Er is veel ranzigheid in ons discours geslopen"

De Bende van Annemie nodigde journalist en televisiemaker Eric Goens als nieuwsman.

Hij maakt de rubriek 'Helden van het internet' in het Vier-programma Karen & De Coster. Daarin gaat hij onverwachts aanbellen bij mensen die weinig fraaie dingen zeggen via sociale media. Hij confronteert hen met die uitspraken, maar probeert ook inzicht te krijgen in waarom mensen zoiets de wereld insturen.

"Er is veel ranzigheid in ons discours geslopen."

"Dat heeft alles te maken met persoonlijke frustraties. Een alleenstaande moeder kan nergens terecht, een oudere man vindt een werk vinden, oma staat al te lang op de wachtlijst, enzovoort."

"En die frustraties zijn universeel en van alle tijden, alleen is het mikpunt veranderd doorheen de jaren. Twintig jaar geleden was het de schuld van de Walen, vijftig jaar geleden van de negers, nu van de vluchtelingen."

 

Eén van de verhalen die hij bij Annemie vertelt, gaat over hoe hij van nieuwsmaker plots 'lijdend voorwerp' van het nieuws werd, toen Buitenlandse Zaken hem belde over een ongeval met een toeristenbus in Peru. Hij dacht dat men hem belde als journalist, maar er was een andere reden: zijn moeder zat op die bus en is daar enkele dagen na het ongeluk overleden. 

"Je moet als journalist een olifantenhuid kweken. Maar door die olifantenhuid  is het dubbel confronterend als het nieuws jezelf treft."

"Elk nieuwsbericht gaat heel direct over heel individueel, persoonlijk lijden. Je mag er dus niet ongevoelig voor worden."

Eric moest de lijkkist van zijn moeder gaan ophalen op de luchthaven.

 

Als je iemand levend en wel een vliegtuig op zet, vertrekt die op Zaventem. Als iemand dood terugkeert, mag je ze gaan afhalen op Brucargo, tussen de bananenkisten.

 

"Ik ben er omhelsd door Puerto Ricanen, Spanjaarden, Mexicanen,... iedereen die werkt op Brucargo. Dat maakt het veel mooier dan om het even welke begrafenisplechtigheid, waar de pastoor staat te schudden met een borstel en wat wijwater." 

 

Beluister het volledige interview met Eric Goens hieronder.

 

Het forum is afgesloten. Wil je nog reageren? Mail dan naar debende@radio1.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet