“Er zijn duizenden kleinere bedrijven en freelancers die het ontzettend moeilijk hebben”

3 mei 2020
David Stockman (© Belga)
Geert Noels pleit in 'Touché' voor de ondersteuning van kleinere bedrijven na corona. “Als er reddingsplannen zijn trekken de grote bedrijven als eerste de aandacht. Maar er zijn duizenden kleinere bedrijven en freelancers die het ontzettend moeilijk hebben."

“Heel veel mensen die gewone dingen doen, maken ons leven heel bijzonder”, vertelt Geert Noels in 'Touché'. “Denk maar aan de schoenmaker, de bakker of de postbode. Veel ‘kleine’ jobs zijn helemaal niet klein. Dat beseffen we soms niet, maar nu worden we er wel op gewezen”.

Kleiner en menselijker na corona?

Lokalisme, de lokale economie en productie van goederen, wordt een pak belangrijker, denkt Noels. “We waren vergeten hoeveel dingen te ver van ons geproduceerd worden, terwijl ze strategisch wel belangrijk zijn. Kijk maar naar de mondmaskers. Als je verleert hoe je zoiets moet maken, dan is dat heel bedreigend voor de stabiliteit van onze economie en maatschappij. Op die manier komt ook de ongezonde kant van de bedrijven en dat gigantisme naar boven”.

Ook aandacht geven aan kleinere bedrijven

Heel wat grote bedrijven zullen in de problemen komen, maar Noels pleit om na de crisis ook aandacht te geven aan kleinere bedrijven. “Ik zie een enorm gevaar, want op het moment dat centrale banken ons met duizenden euro’s overspoelen, vindt dat geld over het algemeen de weg naar grote bedrijven. Als er reddingsplannen worden aangekondigd is dat eerste groep die de aandacht trekt”.

Er zijn duizenden kleinere bedrijven en freelancers die het ontzettend moeilijk hebben

“In Brussels Airlines investeren is niet volledig onterecht, maar er zijn duizenden kleinere bedrijven en freelancers die het ontzettend moeilijk hebben en die na 6 weken nog steeds staan te wachten om hulp. Daar moet meer evenwicht in komen”.

Lobby

“In een crisis is de lobby steeds heel goed georganiseerd. Voor de kleinere bedrijven geldt dat veel minder”, zegt Noels. "In 2008 zag je dat ook. Wij hebben de economie niet gered, wij hebben de banken gered. Dat speelt vandaag ook. Politici hebben veel minder kennis dan de lobby zelf”.

“Maar we moeten ervoor zorgen dat we niet steeds opnieuw een economie van dezelfden krijgen die steeds krachtiger worden en waar nieuwe initiatieven, innovatie, creativiteit steeds minder een kans hebben”.

Jonge ondernemers

“Jonge ondernemers hebben het heel moeilijk. Elke kans die ze krijgen, moeten ze nu grijpen. Dat kan steun van de overheid zijn, maar dat zal toch ook een stukje zichzelf heruitvinden zijn en doen wat op dat moment nog kan, want het kan langer duren dan we denken.

Jonge ondernemers moeten zichzelf heruitvinden

“Toen we er 6 weken geleden mee begonnen, dacht iedereen, ‘we doorstaan deze fase en dan zal het gedaan zijn’. Nu moet je er rekening mee houden dat er een tweede lockdown kan komen en dat zal voor veel bedrijven de nekslag zijn”.

Nu moet je er rekening mee houden dat er een tweede lockdown zal komen en dat zal voor veel bedrijven de nekslag zijn

“We gaan hier niet beter uitkomen tenzij we het geweer van schouder veranderen en dit zien als een periode waarin we moeten gaan voor een aantal innovatieve oplossingen waarbij we die jongere generatie niet wegduwen van het ondernemerschap, maar ze kansen geven”.

“Ons politieke systeem is heel traag en heel weinig voorbereid op crisissen. Dus ik denk dat de mensen voor een stuk zichzelf zullen moeten redden. Er is geen organisatie om dat te doen, maar er is een generatie jonge mensen opgestaan met heel veel goesting. Denk maar aan A Seat At The Table. Dat is een beweging die niet mag doodgaan door corona.”

Beluister de volledige uitzending, in twee delen:

Lees ook: