"Er zijn veel mensen die de politiek volgen, maar toch weloverwogen blanco stemmen"

7 mei 2019
Nahid Shaikh en Phara de Aguirre over blancostemmers
Phara de Aguirre schrok toen ze bij de gemeenteraadsverkiezingen afgelopen oktober zag hoeveel mensen niet, blanco of ongeldig gestemd hadden. Samen met Nahid Shaikh ging ze op zoek naar de reden achter die keuze.

Wie dacht dat mensen die niet met politiek bezig zijn, de grootste groep is die ervoor kiest om niet of ongeldig te stemmen, zit ernaast. "Heel wat mensen die op de hoogte zijn van de politiek, kiezen toch weloverwogen voor een blanco stem", vertelt Phara de Aguirre Bij Debecker. Samen met Nahid Shaikh maakte ze het Canvasprogramma 'Blanco', over waarom mensen blanco stemmen. 

Er is vaak en afkeer tegenover de particratie, mensen gaan niet akkoord met de coalities die gevormd worden en het vertrouwen is kwijt in de politici en politiek. Dat zijn de belangrijkste redenen die mensen aangeven om blanco te stemmen. Een nog kleinere groep mensen geeft ook aan dat ze zelf meer inspraak willen krijgen, via referenda en een meer participatieve democratie.

Geloof verloren

Godfried Willems is een 70-jarige gepensioneerde bankdirecteur die bewust blanco gaat stemmen. Hij wil op die manier de boodschap geven dat het zo niet meer verder kan. Er zou moeten een langetermijnvisie zijn in de politiek, maar met de huidige politieke structuur kan dat niet, aldus Godfried. 

Ook Carinne Boot kiest bewust voor een blanco stem op 26 mei. "Ik geloof niet meer in beterschap", zegt ze. De politiek is zich het laatste jaar gaan gedragen als een bende schoolkinderen die constant ruzie maken, zo vindt Carinne. Omdat ze geen boete wil riskeren, gaat Carinne toch naar het stembureau, maar ze gelooft dat het beter is om een verloren stem te geven dan te geloven in iets dat er toch niet is.

Jongeren

Van alle blanco stemmers in ons land is maar liefst 60% jonger dan 34 jaar. Volgens Nahid, die met een aantal jonge blanco stemmers ging praten, wil de jonge generatie zich niet laten doen door polarisering en verzuring. Ze willen niet zagen, maar de problemen zelf aanpakken. En dat is hoopgevend, vindt Nahid.

Godfried vindt het inspirerend dat jongeren zelf actie willen ondernemen, zoals Greta Thunberg en de Belgische klimaatjongeren hebben gedaan.

Heeft het nut?

Maar heeft blanco stemmen nut? Vaak werd gedacht dat een blanco stem naar de meerderheidspartij ging, maar dat klopt niet. Een blanco (of ongeldige) stem wordt niet meegeteld bij de verdeling van de zetels.

Of het dus nut heeft om blanco te stemmen, is maar de vraag. Al denkt Nahid Shaikh dat de politici zich toch afvragen hoe het komt dat zo weinig mensen zich kunnen terugvinden in de partijen, mocht het aantal blanco stemmers blijven stijgen.

Blanco: vanaf dinsdag 7 mei om 21u15 op Canvas en VRT NU

Bekijk hier de uitzending:

Lees ook: