Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

"Er zijn veel zwartepieten uitgedeeld, hopelijk kunnen we tegen Sinterklaas aan de regeringsvorming beginnen"

wo 6 nov. - 7:15

CD&V-kamerfractieleider Servais Verherstraeten is blij dat met Paul Magnette een toppoliticus is aangesteld als informateur. Dat zei hij in 'De Ochtend'. Zijn collega bij Groen, Kristof Calvo, is dan weer verrast dat er geen N-VA'er is aangesteld.
Servais Verherstraeten

"We hebben het de koning niet gemakkelijk gemaakt", geeft Servais Verherstraeten toe. "Er zijn maandagavond publieke verklaringen afgelegd die de zaak niet geholpen hebben. Maar ik ben blij dat hij snel een beslissing heeft genomen, en dat hij een topper heeft gekozen. Magnette is de voorzitter van de grootste partij in het zuiden van het land." Volgens Verherstraeten wordt het tijd dat de federale formatie meer gaat opschieten: "Het is nog geen tijd om te landen, maar we moeten wel stilaan de landing gaan inzetten. De campagne is voorbij."

Voor CD&V moet het nu sneller gaan: "Er is de laatste dagen heel veel gezwartepiet, ik hoop dat we op Sinterklaasdag, 6 december, aan de formatie kunnen beginnen, en dat het zwartepieten dan achter de rug is." Op diezelfde dag kiest CD&V een nieuwe voorzitter, maar daar hoeven de andere partijen niet op te wachten, vindt Verherstraeten: "Onze vicepremier Koen Geens leidt voor ons de onderhandelingen, dat zal na 6 december niet anders zijn, dus men hoeft niet op ons te wachten."

Kristof Calvo is het daar in grote lijnen mee eens: "Hopelijk is het een nieuwe start, want er is al veel tijd verloren. Na vijf maanden staan we nog nergens. Gelukkig speelt de koning kort op de bal. Ergens hadden wij wel verwacht dat er een N-VA'er nu het initiatief zou moeten nemen, maar het is goed dat een topper als Magnette is aangewezen."

Met de N-VA of met de groenen?

Betekent de komst van Paul Magnette dat de kans groter wordt op een regering met de groenen, en zonder de N-VA? Calvo lijkt hoop te koesteren: "Er zijn een aantal opties: paars-geel, met PS en N-VA die elkaar moeten vinden. Of paars-groen. Die tweede optie zal niet evident zijn, maar ze is er wel, en volgens ons is ze ook inhoudelijk logischer. Zo'n regering moet voor ons vooral inzetten op investeringen, op mensen aan de slag krijgen, en op de positieve punten uit de regeerakkoorden van de deelstaten."

Servais Verherstraeten wil zich niet uitspreken over de richting die het uitmoet: "Het belangrijkste is dat de koning alle opties open houdt. En ook Paul Magnette lijkt nog geen keuzes te maken. Dat is ook logisch, want er is te weinig vooruitgang geboekt. Er is de voorbije maanden veel gepraat, maar weinig gezegd, denk ik. Er gaat nu in de diepte moeten worden gepraat, niet alleen over 'wie doet het met wie', maar ook over de inhoud. Alle partijen hebben beloftes gedaan, maar hoe gaan we dat waarmaken?"

Nochtans had CD&V-onderhandelaar Koen Geens onlangs gezegd dat een regering met N-VA en zonder de groenen voor zijn partij de enige optie was. "Dat lijkt me ook logisch", zegt Verherstraeten. "Je hebt PS en N-VA nodig als grootste partijen, om een meerderheid te hebben die groot genoeg is. Die twee partijen zitten ook allebei in de regering van hun deelstaat. Dus ze moeten met elkaar praten, en niet zomaar met slogans naar elkaar gooien."

Toch is Kristof Calvo niet onder de indruk van partijen die geen paars-groene regering willen: "Vijf maanden na de regering kunnen we ons geen veto's permitteren. De vraag die we ons luidop moeten stellen, is: wil de N-VA wel een oplossing? Hun hoofdonderhandelaar Theo Francken gedraagt zich als oppositieleider. Dus wat wil men daar?" Dat een paars-groene regering geen meerderheid aan Vlaamse kant zou hebben, vindt de Groen-fractieleider geen bezwaar: "Het belangrijkste is dat de regering er is voor alle Belgen."

Van nieuwe verkiezingen zijn de twee fractieleiders geen fan: "De kiezer heeft de kaarten geschud. Ze liggen nu misschien niet gemakkelijk, maar wij moeten ons best doen om ermee aan de slag te gaan", vindt Verherstraeten. Calvo sluit zich aan: "We zitten al bijna een jaar in campagne, terwijl de uitdagingen groot zijn. Dus het is tijd om verantwoordelijkheid te nemen, niet om nieuwe verkiezingen te houden."

Dat zijn Franstalige collega's van cdH niet langer zeggen dat ze sowieso voor de oppositie kiezen, en dat ze bereid zijn om mee te zoeken naar oplossingen, vindt Verherstraeten een goede zaak: "Ik ben blij dat ze dat gedaan hebben, en niet langer aan de kant blijven staan. CdH heeft misschien maar 5 zetels, maar ze kunnen daar het verschil mee maken. Willen ze helpen vanuit de meerderheid, of vanuit de oppositie, dat weet ik niet. Maar het is goed dat ze mee oplossingen zoeken."

Verherstraeten is ook bereid om te praten over een staatshervorming: "De grondwet hoeft daarvoor niet gewijzigd te worden. Maar je moet wel een tweederdemeerderheid hebben in het parlement, en een meerderheid in elk deel van het land. Dat betekent dat je moet praten, dat je steun moet zoeken, en elkaar moet overtuigen dat alle Belgen vooruit kunnen gaan. Wij zijn bereid om daarover te praten, maar we denken dat het tijd nodig zal hebben. Mogelijk komt het er pas na de verkiezingen in 2024 van."

Bekijk het integrale gesprek met Servais Verherstraeten:

Bekijk het integrale gesprek met Kristof Calvo:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet