"Er zijn zeer weinig voordelen aan landschapskantoren"

31 oktober 2018
Pexels
Landschapskantoren zijn dodelijk voor de interactie tussen collega’s. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de universiteit van Harvard. In "Nieuwe Feiten" vertelt arbeidspsychologe Anahi Van Hootegem of we dan maar opnieuw muren moeten metselen.

Daling van face-to-face communicatie

"Op open kantoren, waar mensen allemaal samen in één grote ruimte zitten, daalt de face-to-face communicatie met 70%. Tegelijkertijd is er wel een stijging van het e-mailverkeer en het aantal chats tussen collega's. Mensen mailen er dus meer met elkaar dan dat ze met elkaar praten", legt arbeidspsychologe Anahi Van Hootegem uit in "Nieuwe Feiten".

Op open kantoren worden minder persoonlijke en confidentiële gesprekken gevoerd 

Voorstanders halen steevast aan dat open kantoren goed zijn voor de samenwerking en communicatie tussen collega's. Maar nu blijkt dat er juist minder persoonlijke en confidentiële gesprekken gevoerd worden. Daarnaast wordt er minder feedback gegeven. Kortom, de communicatie daalt. Maar ook de kwaliteit van de communicatie en samenwerking ervaren werknemers als lager. Tot slot daalt ook de effectiviteit van samenwerken op een landschapskantoor.

Daling van privacy

Nochtans zou het toch makkelijker moeten zijn om gesprekken te voeren in een ruimte waar mensen dicht bij elkaar zitten? Van Hootegem: "De fysieke barrières zijn misschien wel weg, maar in ruil komen er andere problemen. De muren weghalen, betekent dat de privacy van gesprekken daalt. Omdat andere collega's kunnen meeluisteren, ga je minder vertrouwelijke gesprekken voeren. Je durft anderen ook minder storen. Bovendien zal je niet zo snel een babbeltje slaan of een samenwerking bespreken als je weet dat je daarmee het werk van andere collega's verhindert."

Het is nu eenmaal goedkoper om mensen allemaal samen in één ruimte te plaatsen

Vijftien jaar geleden was de kantoortuin de toekomst. Tientallen tot honderden werknemers gingen samenzitten op hypermoderne landschapskantoren in ministeries, banken en zelfs op de VRT. "Men dacht namelijk dat het samenwerkingsaspect kon verbeteren via open kantoren. Daarnaast draait het ook rond besparingen want het is nu eenmaal goedkoper om mensen allemaal samen in één ruimte te plaatsen", verklaart Van Hootegem.

Voordelen?

Eigenlijk zijn er dus zeer weinig voordelen aan open kantoren. "Ik ben er voorstander van om opnieuw muren te metsen. Er kunnen wel een aantal medewerkers samen zitten maar die grote open kantoren met honderden medewerkers in één ruimte werken niet", besluit Van Hootegem.

Lees ook