“Er zijn zelfs mannen die een soort van weeën krijgen”

20 mei 2019
© Pexels
Mannen kunnen (voorlopig) niet zwanger worden. Maar ze kunnen zich wel écht zwanger voelen. Vaak wordt er lacherig over gedaan, maar gynaecoloog Mieke Kerkhof neemt het voor hen op.

Huilbuien blijf ik wel hebben en soms ben ik een tikje misselijk in de ochtend (al is het geloof ik niets vergeleken met de misselijkheid van Nikki). En ik heb vreetkicks. Nog voordat Nikki eraan kan denken om een stukje chocola te pakken dat ze gekocht heeft, heb ik de hele reep al achterover gedrukt.

Aan het woord is de Nederlandse journalist Nick Kivits. In zijn recent verschenen artikel Het mannenkraambed: ‘Wie is hier nou eigenlijk zwanger?’ vertelt hij hoe hij zich mee zwanger voelt, samen met zijn vrouw.

Weeën

Kivits is niet de enige, zegt gynaecoloog Mieke Kerkhof (Jeroen Bosch Ziekenhuis in 's-Hertogenbosch) in ‘Nieuwe Feiten’. Het wordt het ‘couvadesyndroom’ of het ‘mannenkraambed’ genoemd, en nieuw is het niet: het werd ook al beschreven in een boek uit 1921.

Kerkhof: “Er zijn mannen die echt last krijgen van typische zwangerschapskwaaltjes: ze zijn misselijk, en ze hebben vreetbuien en lage rugpijn. Er zijn zelfs mannen die aan het einde van de zwangerschap een soort van weeën krijgen.”

Gezwollen buik

Waar die klachten vandaan komen? “Ze leven enorm mee met hun vrouw, en ervaren stress” verklaart Kerkhof het fenomeen. En wat dan met de gezwollen buik? “Als je niet goed naar het toilet kan gaan, kan het zijn dat je buik wat opzet.”

En kan iedereen het krijgen? Sommige mannen zijn extra kwetsbaar, zegt Kerkhof. “Mannen die in het verleden vruchtbaarheidsproblemen hadden. Of mannen die meerdere miskramen met hun partner hebben moeten doorstaan. Hun problemen vertalen zich in biologische verklaringen.”

Er wordt vaak lacherig over gedaan, maar Kerkhof neemt het toch graag voor hen op. Ze verkiest dit soort empathische mannen boven mannen die de hele dag op de verloskamer naar Eurosport kijken. “Het is toch mooi dat deze mannen zo empathisch zijn.” Tenslotte is een zwangerschap toch teamwork. “Het kan ook geen kwaad, en het is niet zorgwekkend” besluit ze.

Lees ook: