Er zit nauwelijks nog cocaïne in cocaïne

26 maart 2015

Dat Londen de cocaïne-hoofdstad van Europa is, mag geen nieuw feit heten. Vorig jaar bevestigde een analyse van het afvalwater van 42 steden die bedenkelijke status. Sommigen beweren zelfs dat het cocaïnegebruik van bankiers in de City de financiële crisis heeft veroorzaakt. En sporen van cocaïne op bankbiljetten is er al jaren geen bewijs meer voor druggebruik, want àlle biljetten die een paar weken in omloop zijn bevatten cocaïnesporen.

Of toch wit poeder, want uit onderzoek van het online-magzine Vice blijkt dat er nauwelijks cocaïne zit in de zakjes die in Londen worden verkocht. Volgens het National Crime Agency (NCA) bevat een pond in beslag genomen cocaïne tegenwoordig 20 à 22 gewichtsprocent pure cocaïne. Dat is vóór het spul versneden is voor de straatverkoop.

Wel zit er tegenwoordig nogal wat benzocaïne in. Dat is een pijnstiller die de neus en/of de mond op dezelfde manier prikkelt als cocaïne, maar geen gevoelens van euforie of verhoogde helderheid opwekt.

Zitten die snuivende young urban professionals die coke-opwinding dan te faken? Of werk het placebo-effect ook bij nepdrugs?

 

(plaatje: voormalig Liverpool-speler Robbie Fowler snuift een lijntje)

Radio 1 Select