"Het nieuwe dak zal waarschijnlijk dezelfde vorm hebben, maar het kan uit een andere structuur bestaan"

16 april 2019
President Macron heeft aangekondigd dat de Notre-Dame terug zal opgebouwd worden. Er zal ook een rekeningnummer aangemaakt worden waar iedereen geld op kan storten. Gisteren ontstond een verwoestende brand in het iconische gebouw. De gotische spitstoren stortte snel in en het dak is helemaal afgebrand. Maar de stenen structuur van het gebouw is gered, zegt de brandweer.

“Het is vroeg om precies te weten welke schade er is ontstaan”, zegt Thomas Coomans, professor architectuurgeschiedenis en monumentenzorg aan de KU Leuven in De Ochtend. “Maar de hele structuur is niet kapot. Er zal wel waterschade zijn aan het gebouw, maar wat er onder de gewelven zit, is bewaard gebleven. De heropbouw zou kunnen”, gaat hij verder.

Toch zal de structuur niet volledig hetzelfde zijn. “Het nieuwe dak zal waarschijnlijk dezelfde vorm hebben, maar het kan uit een andere structuur bestaan, ofwel uit ijzer, ofwel uit beton, ofwel uit hout”, aldus Coopman. “Er zullen nieuwe lagen bijkomen, maar ook dat is geschiedenis”.

Beluister het volledige gesprek:

Lees ook: