Erasmus over Erasmus

1 mei 2021

“Het werd snijdend koud, terwijl ze tot op het bot waren doorweekt. Van top tot teen verkleumd ploegden ze door priemende ijsregens en keiharde hagelbuien als voorboden van een dagenlang aanhoudende sneeuwstorm. Heel de gevaarlijk golvende route leidde over stijf opgevroren wegen, verscholen onder een dikke laag taai verijsde sneeuw. De paarden zakten weg in de vervaarlijk krakende sneeuwplaat en sneden zich open aan vlijmscherpe ijskorsten. De wereld was wit, bomen en struiken gingen in ijs gekleed. Toen kwam het desolate kasteel in zicht, in de kom van een onbegaanbaar diep ijsdal. Staand aan de stijf bevroren afgrond hadden ze de storm die ontelbaar veel mensen die dag de dood in dreef pal in de rug. Erasmus steeg van zijn paard, ging zitten en liet zich de glazen steile klif afglijden.”

Heeft u zin om verder te lezen? Terecht. ‘Erasmus, dwarsdenker’ is een fantastisch boek. De biografie van de man die zelf drie autobiografieën schreef die elkaar dan ook nog eens tegenspreken. Niet simpel voor een biografe.

De allereerste bestsellerauteur uit de geschiedenis, noemt Sandra Langereis hem. De man die als geen ander de pas uitgevonden boekdrukkunst naar zijn hand wist te zetten. Zaterdag zit ze aan onze keukentafel.

Beluister het volledige gesprek :