Erdogan

30 mei 2015

Kent u de naam van de premier van Turkije? Wij ook niet. Enfin, we kennen hem wel: Ahmet Davutoglu, omdat we vals spelen en het snelsnel hebben opgezocht.

Meneer Davutoglu, nochtans de eerste politicus van Turkije, wordt totaal overschaduwd door president Erdogan. Die naam kent u wel.

En dat is een beetje vreemd, wat in Turkije is het presidentschap een ceremoniële functie. De president als lintjesknipper, zoals in Israel, Italië of Oostenrijk. Het zou ons verbazen mocht u de naam van één van die ceremoniële presidenten kennen. Maar Erdogan kent u dus wel.

Raar.

Over een week zijn er parlementsverkiezingen in Turkije. De kans is groot dat de AKP, de partij van Davutoglu en Erdogan, een drievijfde meerderheid haalt. Als dat lukt, kunnen ze de grondwet veranderen. En wees maar zeker dat dat presidentschap van Erdogan dan niet langer louter ceremonieel zal zijn.

Dus hebben wij Dirk Rochtus aan de keukentafel uitgenodigd om het over Turkije in het algemeen en de Turkse president in het bijzonder te hebben. Dirk Rochtus heeft een paar jaar geleden “Turbulent Turkije” geschreven.

We zullen wel wat op onze woorden moeten letten, want Erdogan houdt niet van kritische journalistiek. Ook niet in het buitenland. Vorige week publiceerde de New York Times een streng stuk over de persvrijheid in Turkije en de president is toen uit zijn ceremoniële sloffen geschoten


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...

Radio 1 Select