Erediensten uitzenden op de VRT? "We moeten voor openheid en vrijheid gaan"

7 december 2017
Het uitzenden van erediensten is geen kerntaak van de openbare omroep VRT en het is niet aan de VRT om daar autonoom over te beslissen. Dat heeft minister van Media Sven Gatz (Open VLD) gezegd in het Vlaams Parlement. Rik Torfs denkt er anders over.

“Ik kan alleen vergelijken wat in andere landen ook gebeurt. En dan stel je vast dat de meeste landen wel degelijk religieuze programma’s uitzenden” zegt kerkjurist Rik Torfs in Hautekiet. “Dat is ook zo in Frankrijk, het land van het seculiere denken. Nochtans zijn Kerk en Staat er het scherpst gescheiden door een wet van 1905.”

In datzelfde Frankrijk zijn er elke zondagochtend religieuze uitzendingen, zelfs verplicht door een wet. “En dit is net om het pluralisme binnen de seculiere staat mogelijk te maken” zegt Torfs. Je hebt er 7 verschillende erediensten: een katholieke mis, een joodse viering, protestants, moslim, boeddhistisch,… “Eén keer per jaar werken ze zelfs samen wat de verbondenheid verhoogt.”

Onze omroep moet ook de moed hebben om vrij genoeg te zijn, en alles een kans te geven, vindt Torfs. “We moeten voor openheid en vrijheid gaan. Al zijn er natuurlijk grenzen: het moet allemaal passen binnen de democratische rechtstaat.”

Ik heb veel sympathie voor Sven Gatz als persoon, maar ik vind dat hij een beetje een verouderde visie verdedigt, die aansluit bij een angst voor religie.

“Naast analyse van religie, moet je de dingen zelf brengen” besluit Torfs. “Dat geldt ook voor cultuur: je moet het analyseren, maar je moet het ook onversneden brengen.”

In ieder geval, het onderwerp zorgde voor heel wat discussie. Een greep uit de tweets:

Beluister het interview met Rik Torfs:

Lees ook: