Erfeniskwesties

15 september 2020
© Belga
Delphine Boël, de kunstenares en - dat weten we sinds dit jaar zeker - de buitenechtelijke dochter van koning Albert, gaat voluit voor de titel prinses van België. En, voor de erfenis. Ze wil hetzelfde als waar haar halfbroers en halfzus recht op hebben en dus een volwaardige erkenning. En nog dit jaar gaan we weten of die eis ook ingewilligd zal worden. Erfeniskwesties zijn altijd netelige materie, dat zal voor de koninklijke familie niet anders zijn?

Royaltywatcher voor VRTNWS Flip Feyten duidt de erfeniskwestie binnen het Belgische koningshuis. Weten we al hoe het koningshuis dat concreet gaat aanpakken?

Meer dan de helft van de erfenissen leiden tot ruzies. Er komen soms onderhuidse frustraties boven na een overlijden, of er komt een onverwachte erfgenaam op de proppen. Het vereist veel creativiteit en diplomatie van notarissen om erfeniskwesties in goede banen te leiden, zegt Bart van Opstal, notaris en woordvoerder van notaris.be.

In sommige gevallen worden erfenissen ook geweigerd. Bijvoorbeeld wanneer iemand ook schulden nalaat. Enkele maanden geleden stierf de mama van Jordy Sabels onverwacht. Ze leefde in armoede, en Jordy maakte de keuze om haar schulden niet te erven. Maar dat wil ook zeggen dat je dan geen aanspraak kan maken op emotionele (en op zich geen waardevolle) spullen zoals een fotoalbum bijvoorbeeld. Brecht Devoldere zocht Jordy op.

Het hele huis van Mies Vergaelen uit Melle staat vol met erfstukken van haar al lang overleden meter. Ze kan geen kant op in haar huis of ergens aan een muur of in een doos in een kast wordt ze aan haar herinnerd. Maar Mies is ondertussen zelf de zeventig voorbij, ze heeft drie zonen en vijf kleinkinderen en begint stilaan na te denken hoe ze al die waardevolle stukken veilig naar de volgende generatie kan brengen. Een reportage van Ward Bogaert.

Voorbije zondag was het “Dag van het Testament voor het Goede Doel”. Karin Theuninck wachtte daar niet op om te beslissen haar hele erfenis te schenken aan het goede doel, in haar geval laat ze 60% na aan Natuurpunt en 40% aan Gaia. Wat doet iemand beslissen voor een goed doel te kiezen?

Erfenissen gaan soms ook verloren. Dat is het geval voor de bibliotheek van Ivan De Verschrikkelijke. Hij liet een bibliotheek na, maar geen mens of zelfs archeoloog die er nog een spoor van terug kan vinden. En er zijn nog wel meer knotsgekke verhalen over verloren erfenissen. Max Vryens wist wél de historische verhalen erover op te vissen.