Erfgoed versus economie

2 februari 2015
Kan je in tijden van crisis véél geld steken in de renovatie van een gebouw, omdat het waardevol erfgoed is? Of sloop je zo'n bouwwerk toch beter om er een modern gebouw in de plaats te zetten?

Voor beide opties is een actueel voorbeeld te geven: In Evere is een modernistisch woonblok gerenoveerd. ‘Ieder zijn huis’, een sociale woontoren die door de modernistische architect Willy Van der Meeren, stond al een tijdje leeg. De afgelopen tweeënhalf jaar is er veel tijd (en geld) insgestoken om het gebouw met respect voor het origineel te renoveren.

Tegelijk wordt een ànder modernistisch gebouw binnenkort (normaal gezien) gesloopt: het sociale woningcomplex van architect Gustaaf Fierens in Antwerpen, ook wel gekend als de Fierensblokken. Want: het kost té veel geld om het verloederde gebouw te renoveren, ondanks adviezen van erfgoedcellen die wijzen op de waarde van het gebouw voor ons erfgoed.

Kan je in tijden van crisis veel geld steken in een renovatie van een architecturaal waardevol gebouw? Die vraag stellen we aan Kristl Strubbe van Herita, de Vlaamse Erfgoedorganisatie.