"Jo Vandeurzen verdient polemiek over uittredingsvergoeding niet"

19 november 2018
© Radio 1
De beslissing van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) om zijn uittredingsvergoeding (die theoretisch kan oplopen tot 136.000 euro) op te nemen wordt op onbegrip onthaald. Federaal Kamerlid Eric Van Rompuy (CD&V) begrijpt de kritiek niet, en vraagt om meer respect voor politici.

Eric Van Rompuy (CD&V) gaf in ‘De Ochtend’ zijn visie op de ondertekening van het VN-Migratiepact. Maar een vraag over de uittredingsvergoeding van zijn partijgenoot Jo Vandeurzen kon natuurlijk niet uitblijven. Die kreeg kritiek om hij besliste om zijn uittredingsvergoeding op te nemen.

Eerst en vooral wil Van Rompuy een misverstand uit de weg ruimen: “De uittredingsvergoeding komt niet in de plaats van het pensioen. Dat is een totale verwarring”. Zelf heeft hij er 36 jaar parlement opzitten. “Als ik hier binnen een paar maanden zit, hoop ik dat het dan gaat over wat ik in die 36 jaar gedaan heb, en dat men dan niet begint over uittredingsvergoedingen” zegt hij.

Van Rompuy vindt dan ook dat Vandeurzen deze polemiek niet verdient. “Ik heb hem nog meegemaakt toen hij binnengekomen is in 1993. Hij heeft zich echt als parlementslid enorm positief ingezet, en daarna ook als minister van Justitie en Welzijn. Ik wil een beetje respect voor de politici en politici met grote verdiensten die zich jarenlang hebben ingezet.”

Van Rompuy: “Mieke Vogels is ook gestopt en heeft ook een uittredingsvergoeding gehad. Gaat men nu zeggen dat Mieke Vogels geen goede parlementair was?”

Snapt hij wel dat er in de publieke opinie ophef over is? “Omdat u daar een punt van maakt” reageert hij fel. “In ‘De Zevende Dag’ met Jo Vandeurzen gaat het enige punt op de website daarover. Dus een beetje respect voor politici in moeilijke omstandigheden. Zeker Jo Vandeurzen verdient dit niet” besluit hij.

Beluister het integrale gesprek: