Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Erika Vlieghe: "Laat ons niet gaan voor big bang vanaf 1 september"

ma 19 jul. - 7:11

Infectiologe Erika Vlieghe, voorzitter van de expertengroep GEMS die de regering adviseert over de aanpak van de coronacrisis, ziet de besmettingen na "een hele mooie dip" nu al een tweetal weken omhoog gaan. "Ons advies is: laat ons blijven bij dingen die beheersbaar en behapbaar zijn, zet alles geleidelijk aan open, dat is een veel duurzamere manier."
Erika Vlieghe

De coronacijfers gaan al een tweetal weken omhoog. "Dat baart altijd zorgen, al moeten we dat in zijn context plaatsen" zegt Erika Vlieghe in 'De Ochtend'. "In vergelijking met vorige zomer zijn er heel wat dingen veranderd, om de vaccinatie maar niet te noemen." Wat Vlieghe meer ongerust maakt, is eerst de stagnatie en nu de geleidelijke stijging van de hospitalisaties.

"Voor het grootste deel zijn dat mensen die door omstandigheden niet of niet volledig gevaccineerd zijn." Het is een blijvend pleidooi om voorzichtig te blijven en de boel onder controle te houden, zegt Vlieghe met het oog op het Overlegcomité. In vergelijking met landen als het Verenigd Koninkrijk en Nederland is België voorzichtig geweest, en daar schoten de besmettingen de voorbije weken de hoogte in . "Wat wij daaruit kunnen leren is: dat is te gevaarlijk. Als het goed is mag het ook gezegd worden. In België zijn we voorzichtiger geweest. Engeland zet nu zowat alles open, dat is te fel, te brutaal."

Laat ons voorzichtig blijven en het stapsgewijs aanpakken en niet gaan voor een big bang vanaf 1 september, alles voorbij.

Wij kijken niet alleen naar de zomer, zegt Vlieghe, maar ook naar wat daarna komt, de herfst, de winter. "Ook daarom is ons devies: laat ons voorzichtig blijven en het stapsgewijs aanpakken en niet gaan voor een big bang vanaf 1 september, alles voorbij."

De culturele sector pleitte eerder voor een zogenoemde coronapas, ook voor kleinere evenementen. "Dat kan interessant zijn, maar het is ook niet zaligmakend. In Nederland hebben we bijvoorbeeld geleerd dat er bij de toegangscontrole vanalles mis kan gaan. Het ontslaat ook niet van andere voorzorgen zoals een goede ventilatie."

De GEMS blijft bij het standpunt dat een massa-evenement zoals Pukkelpop in augustus (waar 66.000 bezoekers toegelaten worden, red) veel te vroeg komt. "Ons advies is: laat ons blijven bij dingen die beheersbaar en behapbaar zijn, zet alles geleidelijk aan open, dat is een veel duurzamere manier."

Beluister het gesprek met Erika Vlieghe in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet