Erika Vlieghe over "vakantie-effect" in coronacijfers: "Opletten met hoerastemming en massaal blijven testen"

3 januari 2021
De coronacijfers gaan nu al een tijdje de goede kant op, maar infectiologe Erika Vlieghe waarschuwt voor te veel optimisme. De terugkerende reizigers, en vooral de Britse variant van het coronavirus die nog besmettelijker is, geven weinig reden tot een "hoerastemming", zegt ze in 'De Ochtend'. Over die veelbesproken Britse variant is nu nog te weinig geweten, en daarom blijft het volgens Vlieghe cruciaal om op grote schaal coronatesten te blijven uitvoeren.

Het zogenoemde en intussen bekende "weekendeffect" doet zich volgens Vlieghe momenteel ook voor in de coronacijfers. "De laatste weken zien we dat de testcapaciteit onderbenut is. In deze vakantieperiode zie je een versterkt weekendeffect, met die feestdagen. We moeten extra kritisch naar de cijfers kijken. Mensen die zich niet helemaal goed voelen, willen zich het gedoe van die testen misschien besparen tijdens deze periode van het jaar. Maar ik doe nog eens een duidelijke oproep: als je bepaalde klachten hebt, of bepaalde indicaties dat je besmet bent: laat je dan effectief testen. Dat is enorm belangrijk."

Over ons gedrag tijdens de eindejaarsfeesten is Vlieghe naar eigen zeggen "blij verrast". "Ik heb het gevoel dat veel mensen zich ontzettend goed gehouden hebben aan alle regels en aanbevelingen. In verhouding met onze buurlanden zijn onze coronacijfers nu vrij laag, en daar mogen we als maatschappij best blij en fier om zijn. We moeten dit vooral proberen zo te houden, en niet te hard juichen."

Ik heb het gevoel dat veel mensen zich tijdens de eindejaarsperiode goed gehouden hebben aan de regels

Vlieghe maakt zich momenteel vooral zorgen over de Britse variant van het coronavirus, die (nog) besmettelijker blijkt te zijn. "Er zijn veel zaken over dat type virus dat we nog niet weten. We zijn daar met z'n allen zéér ongerust over. We houden de cijfers angstvallig in de gaten. Wat de scholen betreft, bekijken we opnieuw de mogelijkheid om mondmaskers ook door jongere kinderen, in lagere scholen te laten dragen. En daarnaast is het zeer belangrijk dat terugkerende reizigers de quarantaineregels respecteren, en zich laten testen", benadrukt Vlieghe.

"Het is niet omdat er geen nieuwe maatregelen worden ingevoerd, dat alles zomaar bij het oude blijft: we verkeren in staat van paraatheid", aldus Vlieghe. Voor het onderwijs verandert er (voorlopig) weinig. Scholen heropenen morgen - zoals gepland - de deuren na twee weken kerstvakantie.

Voorlopig geen nieuwe maatregelen, maar dat betekent niet dat alles bij het oude blijft

"Het onderwijs is geen eiland maar een deel van onze maatschappij. Als de besmettingscijfers de komende weken daar weer verslechteren, dan zullen we naar andere zaken moeten kijken. Dan moeten we verder verstrengen op allerlei vlakken", aldus Vlieghe.

Wat kan er nog gebeuren? "Jongere kinderen ook een mondmasker laten dragen op school, buitenschoolse activiteiten verder reduceren, of winkels sluiten in de grensgebieden. Dat zijn zaken die we niet graag beslissen, maar we zien de evolutie in onze buurlanden met lede ogen aan. Het komt er dus op aan om éxtra voorzichtig te zijn. En coronatesten zijn een belangrijk instrument om de vinger aan de pols te houden."

Beluister het gesprek met Erika Vlieghe:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: