Erika Vlieghe reageert op Black Lives Matter-betoging met 10.000 mensen: "Een horrorcijfer"

8 juni 2020
© James Arthur Gekiere (Belga)
10.000 betogers kwamen gisteren op straat in Brussel tegen racisme. Een betoging die ontsierd werd door rellen achteraf: zo'n 200 jongeren werden opgepakt. Maar daarnaast komt er ook kritiek uit andere hoek: de afstandsregels werden niet opgevolgd. Hoe nobel Erika Vlieghe het doel van de betoging ook vindt, die 10.000 mensen zijn voor haar een "horrorcijfer".

Professor Erika Vlieghe, voorzitter van de expertengroep die de overheid adviseert over de versoepeling van de coronamaatregelen, vreest dat de manifestaties een invloed zullen hebben op de cijfers. Dat zegt ze in 'De Ochtend'. “Al zal het moeilijk zijn om uit te maken wat nu het effect is van wat, want ondertussen gaat er nu ook van alles anders gebeuren. We zijn in fase 3 beland, om al die dingen uit elkaar te rafelen: dat zal niet zo evident zijn.”

"Een horrorcijfer"

“10.000 mensen, hoe nobel het doel ook is – laat daar geen onduidelijkheid over bestaan - dat is een horrorcijfer op dit moment" zegt Vlieghe. "We zijn als land nog maar aan het rechtkrabbelen van zo’n epidemie en dan zoveel mensen, zo dicht op elkaar.”

"De mondmaskers hebben hopelijk wel een deel gedaan. Voor wat dat stuk betreft hebben de organisatoren wel geprobeerd om daarin tegemoet te komen. Maar dit cijfer nu, dat was niet wat we nodig hebben, epidemiologisch" zegt Vlieghe. "Wat mij betreft was dit geen goede timing om met zoveel volk op straat te komen."

"Het is niet omdat je iets verbiedt, dat je een massabijeenkomst kunt vermijden" voegt ze ook toe. "Dus het lijkt me naïef te denken dat je alles zou oplossen door alles botweg te verbieden. Het is altijd schipperen tussen wat het meest veilig is."

Beluister het integrale gesprek met Erika Vlieghe in 'De Ochtend':

Lees ook: