Erika Vlieghe: "Waarschuwing van WHO voor nieuwe golf komt niets te vroeg"

2 juli 2021
Volgens infectiologe Erika Vlieghe (Universiteit Antwerpen), ook voorzitter van de expertengroep GEMS, moeten we er rekening mee houden dat ook in België de cijfers van de coronabesmettingen weer gaan stijgen.

“Dat is realistisch”, zei ze in 'De Ochtend'. Volgens Erika Vlieghe zal de meer besmettelijke delta-variant in de loop van deze maand de dominante variant worden en kan dat leiden tot een toename van het aantal gevallen.

Om dat te verhinderen is er meer nodig dan enkel vaccinatie. “Nog maar een derde van de bevolking is volledig gevaccineerd, en dat volstaat niet", zegt Vlieghe. Wie gevaccineerd is, wordt minder snel ziek maar kan het virus nog altijd overbrengen. Ook daarom ook is Vlieghe geen voorstander van massa-evenementen en reizen naar landen waar de deltavariant sterk aanwezig is en waar de pandemie aantrekt. Portugal is daar een voorbeeld van.

“Alles hangt af van hoe we ons gedragen. Als we veel contacten hebben, geven we de meer besmettelijke varianten meer kans. Het zal belangrijk zijn om daar slim mee om te gaan. Genieten van de zomer, ja, maar wel afstand houden, een masker dragen en niet elke dag twintig andere mensen zien, en als het toch gebeurt het liefst buiten.”

Luister naar het gesprek met Erika Vlieghe via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: