Erika Vlieghe: "Winkels onder strikte voorwaarden, maar geen grote of kleine feesten"

27 november 2020
Infectiologe Erika Vlieghe, die de regering ook adviseert over de coronacrisis, zegt dat onder strikte voorwaarden de winkels weer zouden kunnen opengaan in december. Onder meer daarover zit het Overlegcomité straks samen.

Vlieghe hamert daarbij wel op een correcte naleving van het aantal mensen dat binnen mag, goeie verluchting en het dragen van het mondmasker. “In mei is dat ook gelukt. Op die manier kan je dan wel een ventieltje openen”, zei Vlieghe in “De ochtend”.

Voor Kerstmis is Vlieghe strenger. Grote of kleine feesten vindt ze niet kunnen.

De ziekenhuizen liggen nog stampvol, de zorgsector kraakt, het is niet het moment om nu feesten te laten organiseren. We moeten nu focussen op veilig vieren, bijvoorbeeld door met familieleden buiten af te spreken, met de nodige afstand.

"Ik denk dat we allemaal onze steen moeten bijdragen. Ik denk ook dat er heel veel mensen zijn die dat begrijpen. We zouden beter focussen op wat wel kan. We gaan de winst die we nu geboekt hebben toch niet op de helling zetten, en een derde golf in januari riskeren? We hebben het heel slecht gedaan in België, we doen het nu wat beter. Laat het ons nu zo houden."

Luister naar Infectiologe Erika Vlieghe in De ochtend:

Bron: vrtnws.be en De ochtend